KÜLTÜR: Diren Kadın Beşiktaş’ta…

Türkçeye “Diren!” ismiyle aktarılan, Sarah Gavron’un ikinci uzun metraj filmi “Suffragette”, tarihin ilk feminist hareketlerinden birini başlatan kadınların hikâyesine odaklanıyor. Kadın haklarına karşı gittikçe acımasızlaşan hükümete karşı yürütülen mücadelenin başarılı bir kurmacayla sinemaya aktarıldığı filmde, gizli buluşmalarla bir araya gelen bir grup işçi sınıfı kadının mücadelesi gözler önüne seriliyor. Hareketin başlarında barışçıl yöntemler izleyen kadınlar, hem çalışma koşullarının ağırlığı, hem de özel yaşamlarında verdikleri eşitlik mücadelesi nedeniyle zamanla daha radikal yöntemlere başvuruyor.

Gerçek olaylardan esinlenen “Diren!”, gitgide vahşileşen bir devlete karşı tehlikeli bir kedi-fare oyununa dönüşüyor. Yeraltına inmek zorunda kalan erken feminist hareketin üyelerini yoğun bir dramın içinden izliyor seyirci. Oy hakı mücadelesinin gerçekçi bir şekilde anlatıldığı filmde radikalleşerek ve değişimin tek yolunun şiddete başvurmak olduğunu düşünerek hareket eden kadınlar, hayatları dâhil her şeyi kaybetmeyi göze alarak bir mücadeleye girişiyor.

Filmin oyuncu kadrosunda ise Carey Mulligan, Helena Bonham Carter, Meryl Streep, Ben Whishaw ve Brendan Gleeson gibi ünlü isimler yer alıyor.

Diren filmini Beşiktaş’ta şu sinemalarda izleyebilirsiniz:

Başka Sinema, Etiler Akmerkez Cinema Pink

Cinemaximum Zorlu Center

CineBow Yıldız