SAĞLIK: Gribi kovan yiyecekler

Soğuklarla birlikte artan grip vakalarına karşı uzmanlar uyardı: Tavuk suyu çorba, nefes yollarını açar, eklem ağrılarını hafifletir. Pancar suyu ve muz kaslara iyi gelir. Zencefil öksürüğü giderir, soda ise yorgunluğu alır
Gribi en az hasarla atlatmak ve hızlı şekilde hastalıktan kurtulmak adına uzmanlar griple mücadele eden yiyecekleri anlatıyor:
Tavuk suyu çorba nefesi rahatlatıyor. Annelerin hastayken çocuklarına sıklıkla yaptığı tavuk suyu çorbanın iyileştirici etkisi bilimsel olarak da bir gerçeğe dayanıyor. Yapılan bir çalışma; tavuk suyu çorbanın, nefes yollarını açtığına ve eklem ağrılarını hafiflettiğine işaret ediyor. Günde bir-iki kase tavuk suyu çorba içebilirsiniz.
Pancar suyu ile kaslarınız kasılmıyor. Pancar suyu, içeriğinde bulunan nitrat ile kan akışının düzenlenmesine ve hücrelerin oksijen alışına destek oluyor. Ayrıca özellikle grip ya da soğuk algınlığı hastalarının sık olarak yaşadığı kasların kasılması durumunu düzenliyor. Bu sayede günlük performansı artırıyor ve kas ağrılarının önüne geçiyor. Hastalık evresinde günde iki bardak pancar suyu içmeniz kendinizi daha enerjik hissetmenizi sağlıyor.
Muz halsizliğe iyi geliyor. Muzun içeriğinde bulunan potasyum, kas krampları ve halsizliğe iyi geliyor. Eğer halsizliğiniz varsa günde bir ya da iki tane küçük muz tüketebilirsiniz.
Maden suyu yorgunluğunuzu gideriyor. Grip ve soğuk algınlığı sırasında yaşanan en önemli sorunlardan biri olan halsizliğin önüne geçebilmek için mineral bakımından zengin olan içeceklerin tüketilmesi gerekiyor. Kasların düzenli çalışması, toparlanması ve yorgunluğun giderilmesi açısından mineral bakımından zengin maden suları özellikle bu dönemde düzenli olarak tüketilmeli. Yüksek tansiyon ya da böbrek rahatsızlığınız yoksa hasta olduğunuzda günde iki şişe kadar maden suyu içebilirsiniz.
Zencefil, boğazı yumuşatıyor. İçeriğindeki antioksidanlar boğazı yumuşatıyor ve öksürüğü gideriyor. Toz halinde tüketiyorsanız bir çay kaşığı toz zencefili, bir tatlı kaşığı bal ile macun haline getirip yiyebilirsiniz. Taze olarak tükettiğinizde ise kabukları ayırdığınız zencefili suda beklettikten sonra sıvı olarak içebilirsiniz. Ancak kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız veya safra kesenizde taşınız varsa, bu karışımlardan tüketmemelisiniz. Günde bir iki fincan taze zencefil çayı içebilirsiniz.
Soğan suyu ve bal karışımı öksürüğü azaltıyor. Soğanın antibakteriyel özelliğinden faydalanabilmek için bir büyük kuru soğanı doğrayarak bir tatlı kaşığı bal ile karıştırın. Kapalı bir kapta yaklaşık 6-8 saat beklettikten sonra bu karışımın suyunu içebilirsiniz.