TEKNOLOJİ: Sporda teknolojinin yeri nerede?

Teknoloji, hayatın birçok dalında geçen yıllar boyunca etkin konuma gelmiştir. Birçok alana uygun işlevsel çözümler barındıran teknolojinin, spordaki yerini sizler için derledik. Var olan yaşamını sağlıklı sürdürmek isteyen, yaşantısının bir bölümünde bu aktivitelere yer ayıran veyahut kimilerinin yaşam biçimini oluşturan spor, teknolojinin yararlandığı en büyük dallardan biridir.

Yüzme, tenis, basketbol başta olmak üzere birçok farklı kategoride işlevsel olan çözümler, gerek profesyonel sporculara, gerekse de amatör destekçilere büyük imkanlar sağlamaktadır. İşte teknolojinin, spordaki yeri.

1- Ürünler
Amatör ve profesyonelleri dahil ederek bir genelleme yapmak gerekirse, tüm sporcuların, yaptıkları sporları icra etme noktalarında, hayati öneme sahip ekipmanlar teknolojinin sağladığı en büyük imkanlardan biri olarak gözüküyor.
Örnek vermek gerekirse, futbolcular için dizlikler, ayak bileklikleri, basketbolcular için kol bantları, denge ağırlıklı ayakkabılar, yüzücüler için hava geçirmeyen mayolar… Akla gelebilecek tüm spor branşlarında sayısız miktarda kullanılan ürünler, hem sporcu sağlığı hem de yapılan sporun kusursuzluğu açısından büyük önem taşıyor.
Zaman içerisinde evrilen, her geçen gün daha mükemmel hale gelen ürünler, sporu güzelleştirme adına her gerekliliği yerine getiriyorlar. Giyilebilir teknoloji ürünleri, engelli sporculara has çözümleri de göz önüne alırsak, önüne geçilemeyecek bir katalogdan bahsediyoruz.

2- Karar Mekanizmaları
İki yönlü olarak çok tartışılan bir konuyu değerlendirmek istiyoruz.
Sporda teknolojiye olumlu bakanlar, çağın gerekliliklerine uyarak, sporu geliştirmek adına her yararlı şeyin kullanılabileceğini savunurken, olumsuz görüştekiler ise, söz konusu çözümlerin sporun özüne aykırı olacağını düşünmeyi tercih ediyorlar.
Her iki tarafında haklı yönleri olduğunu belirterek, son derece göreceli konuya şu açıdan bakmakla yetiniyoruz. Teniste uygulanan “Şahin Göz” uygulaması, kritik nitelikteki kararların doğru şekilde sonuçlanmasında önemli bir rol oynuyor.
Atletizmin koşu dalında kullanılan “Foto-Finiş” çözümü, yeri geldiğinde kazananı belli etmede işlevsel oluyor.
Basketboldaki bilgisayar başındaki masa hakemleri, son derece gergin ortamlarda adil bir kararın öne çıkmasını sağlıyorlar. Objektifliği biraz göz ardı etmiş olarak gözüksek de, mantık çerçevesinde düşünüldüğü takdirde, ulaşılacak sonuç belli gibi gözüküyor.

3- Radyolar-Fotoğraf Makineleri-Kameralar
Var olan sporların bize aktarılması yolunda, yegane araç olarak öne çıkıyorlar. Yıllar süresince belirli bir evrim eşiğini atlatarak günümüze dek varlığını sürdüren kitle iletişim araçları, yapılan sporların farkında olmamızı sağlıyor.
“Canlı yayın” kavramı beraberinde, anındalık hızında görüntüleri bize aktaran envanterler, yalnızca işleri kolaylaştırıyor. Bütünüyle insanlık yararına olarak gözüküyorlar.

4- Sporcu Sağlığı-Antrenman Teknikleri
Her geçen gün yeni bilgilerin öğrenilmesinin ardından, hiç şüphesiz sporcular bir makine misali bedenlerde mesleklerini icra ediyorlar.
Artan bilinç, yükselen beklentiler ile birlikte, sporcu sağlığına yönelik antrenman teknikleri, beslenme programları hazırlanıyor.
İnsan anatomisi karmaşıktan basite indirgenirken, yapılması gerekenler net bir düzen zeminine oturuyor. Yiyeceklerin besin değerleri hesaplanabiliyor, hareketlerin yarar seviyeleri ortaya çıkarılıyor. Hepsinin temeli ise teknolojiye dayanıyor.

5- İnternet
“Bilinçlenme” adına çok mühim bir görevi barındıran internet, sağladığı anındalık imkanıyla sporcuların elde etmek istedikleri veriye rahatlıkla ulaşmalarını sağlıyor.
Yukarıda bahsi geçen tüm bilgileri her sporcuya bir “tık” uzaklığında konumlandıran internet, deyimi yerindeyse hayatı kolaylaştırıyor.
Bilgiye ulaşılmak istenildiği takdirde, her şeyi elinizin altına getirebiliyor. Son derece klişe bir şekilde, yeter ki kullanmayı bilmeli…
Yüzme ve atletizmde foto-finiş, basketbolda kritik hakem kararları, teniste şahin gözü ve daha nicesi… Birçok spor dalında teknolojinin birçok imkanından yararlanılıyor.