AKTÜEL: Sultanahmet bombacısının ailesi: “Utanç duyduk”

Sultanahmet’i kana bulayan IŞİD’li canlı bomba Nabil Fadlı’yla ilgili yeni detaylar ortaya çıkıyor… Teröristin ailesi oğullarının iki yıl önce IŞİD saflarına geçtiğini söyledi, “IŞİD’in Mumbuç sorumlusu bize gelerek, Fadlı’nın Set Tişrin bölgesinde PYD ile girdiği çatışmada öldüğünü ve cesedinin PYD bölgesinde kaldığını söyledi. Biz de taziye çadırı kurup, Kuran okuttuk. Haberi alınca utanç duyduk” dedi.
Times gazetesi, Sultanahmet’teki bombalı saldırıyı düzenleyen Nabil Fadli’nin annesinin Hristiyan olduğunu ve Fadli’nin 2014’te IŞİD’e katıldığını yazdı. Gazete Fadli’nin annesinin babasıyla evlendikten sonra İslam’ı seçen Ermeni kökenli bir Hristiyan olduğunu yazıyor. 8 yaşına kadar Suudi arabistan’da yaşayan Fadli’nin ailesiyle birlikte başkent Şam’a gittiği belirtiliyor. Daha sonra da ailenin memleketi olan, Türkiye’ye 8 kilometre mesafedeki Halep’in Menbij kasabasında yaşamaya başladığı kaydediliyor.
Times, Menbij’deki birçok kaynağın Fadli’nin 2012 sonunda Ebubekir Tugayları adlı yerel bir grupla silahlı isyana katıldığını doğruladığını belirtiyor.
Bazı kaynaklara göre de Fadli’nin daha sonra, El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi’yle İdlib bölgesinde koalisyon oluşturan, bölgenin en büyük İslamcı örgütlerinden Ahrar el Şam saflarında yer aldığı söyleniyor.
IŞİD’in 2013 yazında Menbij’e sızdığı ve 2014 başında da bölgedeki diğer İslamcı grupları sürdüğü belirtiliyor. Fadli’nin IŞİD’in Manbij’i ele geçirmesinden sonra IŞİD saflarına geçen ilk savaşçılardan biri olduğu vurgulanıyor.
Sultanahmet’te kendini patlatan canlı bombanın IŞİD saflarında arkadaşlarıyla çekilmiş bir fotoğrafı ortaya çıktı. Ağırlıklı olarak siyah kıyafetler giyen Fadli’nin sakalları uzun ve başında bere bulunuyor. Fadli’nin 5 Ocak’ta Türkiye’de güvenlik kameralarına yansıyan fotoğrafında ise uzun sakallarının top sakal şeklinde kesildiği ve Fadli’nin kendisine modern bir görünüm verdiği görülüyor.
Sultanahmet bombacısı Nabil Fadlı’nın ailesiye Halep’in Cerablus Kasabası’na bağlı Amarna köyünden olan Nabil Fadlı, 2012 yılından 2014 yılının başlarına kadar Suriyeli muhalif gruplarla Esed’e karşı savaştı. 2014 yılı Ocak ayından itibaren IŞİD saflarına geçen Nabil Fadlı’nın babası Abdullatif Fadlı ve Ermeni asıllı annesi Sofia Fadlı halen Halep’in Mumbuç ilçesinde yaşıyor. Aile üyeleri arasında Türkiye’de yaşayan isimler de var.
Nabil Fadıl’ın yakın akrabaları Sultanahmet’te çocuklarının ismi açıklandığında büyük şok yaşadıklarını söyledi. Oğullarının 26 Aralık’ta öldüğü haberini aldıklarını anlatan aile şunları söyledi: “IŞİD’in Mumbuç sorumlusunun evlerine gelerek, Nabil Fadlı’nın Set Tişrin bölgesinde PYD ile girilen çatışmada öldüğünü ve cesedinin PYD bölgesinde kaldığını söyledi. Biz de bunun Mumbuç’ta taziye çadırı kurup taziyeleri kabul ettik. Günlerce oğullumuz için Kur’an okuyup dua ettik.”
Fadlı’nın daha önce Türkiye’ye hiç gitmediğini açıklayan baba Abdüllatif Fadlı, “Oğlumuz Türkiye’ye hiç gitmedi. Onu kim oraya götürdü, nasıl tüm bu bombaları temin etti ve nasıl kendisini patlatmaya ikna edildi anlamadık. Sultanahmet’teki canlı bomba eylemini Fadlı’nın gerçekleştirdiği haberini alınca büyük şok yaşadık” diye konuştu. Bombacının babası Abdüllatif Fadlı, bazı aile fertlerin IŞİD’in hakim olduğu bölgelerde yaşadığını ileri sürerek görüntü vermekten çekindi.
Bombacının köyü olan Amarna, iç savaş öncesi 4 bin nüfusa sahip ve çoğunluğu Türkmenlerden oluşan sınır köylerinden. Nabil Fadli’nin akrabaları, Türkiye’nin Suriye konusunda sergilediği örnek tavra karşılık böyle bir olayın yaşanmasından utanç duyduklarını ve IŞİD ya da YPG/PKK tarafından nasıl ve hangi yollarla çocuklarının böyle bir katliama razı edildiğinin araştırılarak gerçeğin bir an önce ortaya çıkarılacağına inandıklarını söyledi.