AKTÜEL: Akademisyenlerin istifası istendi

89 üniversiteden 1128 akademisyen, “Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi” adı altında, Güneydoğu’daki sokağa çıkma yasakları ve operasyonlarla ilgili “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bir bildiri yayımlamış, Yükseköğretim Genel Kurulu da “Bu bildiri ile ilgili olarak hukuk çerçevesinde gereği yapılacaktır. Rektörlerimiz ve Üniversitelerarası Kurul ile bu konuyu görüşmek üzere toplanacağız” açıklaması yapmıştı. Abdullah Gül Üniversitesi Rektörlüğü de bildirisinde imzası bulunan Prof. Dr. Bülent Tanju’nun istifasını istedi. Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Tanju’nun 2 ay önce geçici görevle AGÜ’ye geldiği, kadro işlemlerinin ise 3 gün önce tamamlandığı öğrenildi. Rektörlükten yapılan açıklamada, “Prof. Dr. Bülent Tanju’nun istifası istenmiştir. Ayrıca, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından verilecek talimatlar doğrultusunda, hakkında işlem yapılacaktır” denildi.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun da bildiride AİBÜ’de görevli 3 ve üniversiteden emekli 1 akademisyenin imzasının bulunduğunu söyledi. Haklarında soruşturma başlatılan AİBÜ’de görevli akademisyenlerin Prof. Dr. Barış Kılıçbay, Doç. Dr. Selime Güzeları ve Dr. Ülkü Güney olduğu öğrenildi. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi de 6 öğretim üyesi ile ilgili Rektörlük tarafından soruşturma başlattı.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nezir Akyeşilmen, bildiri metnini dikkatle incelemediğini belirterek “Desteğimi resmen geri çekmiş bulunuyorum” dedi.
Bazı üniversiteler ve rektörler de bildiriye tepki gösterdi. Üniversitelerden yapılan açıklamaların bazıları şöyle:
– Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü: Akdeniz Üniversitesi olarak, devletimizin terör konusundaki haklı mücadelesinin yanındayız.
– Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak: İmza atanlar arasında bir araştırma görevlimiz görünüyor. Olayın gerçek olup olmadığıyla ilgili inceleme başlattık.
– Erciyes Üniversitesi Senatosu: ‘İhanet belgesi’ni reddettiğimizi, ülkemize uluslararası gözlemci davet eden ve terör örgütüyle müzakere isteyen bu zihniyete karşı olduğumuzu ifade etmek isteriz.
– Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Senatosu: Ülkemizin birlik ve bütünlüğüne yönelik hain saldırıları nefretle kınıyoruz.