SİYASET: Devlet Bahçeli: “Parlamenter sistem şart”

Bahçeli, Kahraman’a gönderdiği mektupta, parlamenter sistemin etkin ve verimli çalışmasını sağlayarak güçlendirecek bir anayasa yapılması için katkı vereceklerini belirtti
TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulması konusunda partilere gönderdiği mektuba ilk yanıt MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den geldi. Bahçeli, “parlamenter sistemi güçlendirecek bir anayasa olması” şartıyla yeni anayasa çalışmalarına katkı vereceklerini belirtti.
Kahraman’a üç sayfalık bir mektup gönderen Bahçeli, ülke sorunlarına TBMM çatısı altında çözüm aranması gerektiğine inandığını belirterek, “140 yıllık anayasa tartışması diyalog ve kapsayıcı uzlaşmayla bitirilmelidir. Parti olarak biz de bu konuda olumlu ve sıcak bir tutum içindeyiz” ifadelerini kullandı.
2008 ve 2011 yıllarındaki anayasa yapım çalışmalarına ilişkin süreçlere değinen Bahçeli, her girişime olumlu katkı vermeye çalıştıklarını ifade etti. Bahçeli, nasıl bir anayasa istediklerine ilişkin olarak üç ilkeyi ise şöyle ortaya koydu:
– MHP olarak; Siyasal yapıdaki anti demokratik uygulamaları tasfiye ederek modern demokrasilerde olduğu gibi düşünce, ibadet, inanç, teşebbüs, örgütlenme ve benzeri alanlarda temel hak ve hürriyetleri güvence altına alan demokratik devlet yapısına kavuşturacak,
– Vatandaşlarımızın aynı milletin bir ferdî olmaktan gurur duyacağı, ayrışmayı değil bütünleşmeyi, farklılaşmayı değil kucaklaşmayı, kutuplaşmayı değil kaynaşmayı sağlayacak toplumsal uzlaşmayı gerçekleştirecek,
– Bizi Türk Milleti olarak tanımlayan, cumhuriyetin kurucu felsefesinin aşındırılmadığı, milli ve üniter varlığımızı güvenceye alan ilk dört maddesinde ifadesini bulan esaslara dayalı bir anayasa öngördüğümüzü her platformda dile getirdik.
Öte yandan MHP Uzlaşma Komisyonu üyesi olarak Oktay Öztürk, Mehmet Parsak ve Kadir Koçdemir’in isimlerini bildirdi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Sultanahmet Meydanı’nda yaşanan canlı bomba saldırısına ilişkin yaptığı açıklamada “Sultanahmet Meydanı’nda IŞİD tarafından yapıldığı anlaşılan kanlı saldırının çok ağır cevabı verilmeli, azmettiriciler, işbirlikçiler ve hücre evlerinde barınan insanlık düşmanları mutlaka bulunup, cezalandırılmalıdır” dedi.