SAĞLIK: Çillenmiş patates saklanır mı?

Uygun koşullarda aylarca bozulmadan saklanabilen patates oldukça dayanıklı bir sebzedir. Ancak kötü saklama koşullarında patates kolayca bozulabilir ve sağlık için tehdit oluşturabilir. Çillenmiş ve çürümeye başlamış patates, insan sağlığı için tehlikeli toksik maddeler içerir. Solanin ve kakanin isimli bu toksik maddeler patatesin yüzeyinde doğal olarak bulunur. Bu maddeler patatesin böcek ve mantar gibi dış ortam koşullarına karşı korunmasını sağlarken insan sağlığı üzerinde tehdit oluşturmazlar. Bununla birlikte kötü depolama koşullarında patatesteki toksik madde seviyesi artarak zehirlenmelere neden olabilir. Haşlama, kızartma gibi pişirme işlemleri ise bu zararlı maddeler üzerinde etkili değildir.

Patatesin besleyici özelliklerinden yararlanmak ve uzun süreli saklayabilmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz. Patatesi saklarken yanına soğan gibi farklı sebzeleri koymayın. Farklı sebzeler bir araya geldiklerinde olgunlaşma süreçleri hızlanır.

Kullanılmamış bir bulaşık süngeri yardımıyla patatesin yüzeyindeki toprak ve kirleri patatesin yüzeyine zarar vermeyecek şekilde temizleyin. Patatesleri herhangi bir şekilde suyla temas ettirmeyin ya da yıkamayın. Patateslerin yıkanarak saklanması kısa sürede çürümelerine neden olur.
Patatesleri büyüklüğüne göre sıralayın. Üzerinde çatlaklar bulunan, yaralanmış patatesleri hemen kullanmak için ayırın.
Derince ve hava alabilen bir sepet, patates saklamak için ideal bir çözümdür. Sepetiniz yoksa karton kutu da kullanabilirsiniz. Kutu kullanacaksanız kutunun yan yüzeylerine hava delikleri açmayı ihmal etmeyin. Sepetin ya da kutunun alt katına iki kat gazete kağıdı yerleştirin. En büyük patatesleri tek sıra halinde yerleştirin. Üzerine ikinci bir kat gazete koyup boyutuna göre ikinci sıra patatesleri yerleştirin. Tüm patatesleri aynı şekilde dizdikten sonra güneş ışığından korumak için bir kat daha gazete kağıdı uygulayın. Güneş ışığı patatesleri yeşile çevirdiği gibi raf ömrünü azaltan filizlenmelere de neden olur.
Patatesleri uzun vadede saklamanın en kolay yolu ortam ısısını 2- 4 derece arasında tutmaktır. Bodrum, mahzen ya da güneş almayan karanlık odalar patates için ideal saklama alanlarıdır. Buzdolabı ise patates için fazla soğuk bir ortam olduğundan saklamak için ideal değildir.
Sakladığınız patatesleri haftalık olarak kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Çürük bir patates etrafındaki diğer patateslerinde kısa sürede çürümesine neden olur. Çürüyen patatesi ortamdan uzaklaştırmak, enfeksiyonun diğer patateslere bulaşmasını önler.