TEKNOLOJİ: Facebook, Android’e veda edebilir

Facebook, ileride Google ile problem yaşama ihtimaline karşı Android uygulamalarını Google Play’den çekme ile ilgili planlar yapıyor. Facebook’un Hindistan’daki mobil alanda devasa gelişimi, Google’ın da aynı sektöre adım atmak istemesi gibi birçok benzer olay ile birlikte, iki firma arasındaki rekabet yavaşça artıyor.
İki firma ilişkisinin bozulma ihtimali azımsanamayacak derecede yüksek. Bu yüzden Facebook, beklenmedik bir duruma karşı yeni planlar yapıyor.

Facebook ve Google ayrılacak mı?
Uygulamalarının bildirim, mobil ödeme, güncelleme gibi özelliklerini kullanmasını sağlayan Google API desteğinin kesilmesi, hatta Google Play’den kaldırılma ihtimaline karşı yedek plan, Facebook tarafından hazırlanıyor.
Dedikodulara göre planlar arasında Facebook’un başka bir imalatçı firmayla anlaşma imzaladığı, uygulamalarını yeni cihazlara ön yüklemeli olarak sunacağı da var. Çin’de, Google’ın onayını alamayan bazı cihazlarda Facebook’un yer alacağı söyleniyor.
Hatta Facebook, bu gizli pazarda bazı testler yapabilmek için, bilinçli olarak uygulamasını Google Play’den belli bir süreliğine çekmiş. Yaklaşık bir hafta süren bu testin sonunda, kullanımda pek bir sıkıntı olmadığı, mobilde erişim yapamayanların masaüstüne yönlendiği ya da başka uygulamalar kullanarak yine erişim yaptığı gözlenmiş.
Şu anda iki firma da henüz ayrılık için harekete geçmiş değil. Ancak Facebook’un, Google Play üzerinde olmadığı halde kullanıcı kaybetmemiş olması, firmanın yedek planlarına olan güvenini artırıyor.