SİYASET: “İdam cezalarına karşıyız”

Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş: Biz siyasi idam cezalarının hepsine karşıyız, diye konuştu.
Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Suudi Arabistan-İran gerilimi hakkında “Siyasi idam cezalarının uygulanmasının hiçbir şekilde bölge barışına bir katkısı olmayacaktır. Biz siyasi idam cezalarının hepsine karşıyız” dedi. Kurtulmuş ayrıca “İran ve Sudi Arabistan halkı bizim dostumuz kardeşimizdir” dedi.

Suudi arabistan-İran gerilimine ilişkin Kurtulmuş, “Her iki ülkeyle de iyi ilişkilerimiz var. İsteriz ki, şu anda yaşanmakta olan maalesef Ortadoğu’da var olan gerilimlere çok ilave sert bir gerilim şekline gireceği belli olan bu gerilimden her iki ülkenin çıkmasını isteriz. Siyasi idam cezalarının uygulanmasının hiçbir şekilde bölge barışına bir katkısı olmayacaktır. İran ve Sudi Arabistan’a da teenniyi tavsiye ediyoruz. Yeter artık bizim bu bölgede barışa sükûna ihtiyacımız var. İç çalkalanmaların maksimum seviyeye çıktığı bir ortamda herkesin çok daha sabırlı, titiz teenni içerisinde hareket etmesi lazım. çok yakın iş birliği sağlayamıyorlarsa bile çok yakın düşmanlık hatlarını oluşturmamalarını tavsiye ederiz. İran ve Sudi Arabistan halkı bizim dostumuz, kardeşimizdir. İran’da bulunan diplomatik misyon temsilciliklerinin korunma altına alınmasını İran tarafına tavsiye ederiz” dedi.

Suudi Arabistan-İran gerilimine ilişkin Kurtulmuş şu ifadeleri kullandı: “İran ve Sudi Arabistan İslam dünyasının iki büyük ülkesidir. Türkiye açısından iki büyük İslam ülkedir. Her iki ülkeyle de iyi ilişkilerimiz var. İsteriz ki, şu anda yaşanmakta olan maalesef Ortadoğu’da var olan gerilimlere çok ilave sert bir gerilim şekline gireceği belli olan bu gerilimden her iki ülkenin çıkmasını isteriz. Bölge zaten barut ateş fıçısı halinde. Bu bölgenin daha büyük gerilimleri kaldıracak takati kalmamıştır. Her iki ülke ile de dost olan bir ülke olarak İran ve Sudi Arabistan karşılıklı olarak birbirlerine karşı hasımane tutum içiresinde hareket etmeleri her iki ülkeye bölgeye zarar verir. Hangi gerilimler yaşanırsa yaşansın diplomatik misyonların koruma altına alınması çok temel anlaşmalardan bir tanesidir. İran’da bulunan diplomatik misyon temsilciliklerinin korunma altına alınmasını İran tarafına tavsiye ederiz.

SİYASİ İDAM CEZALARININ UYGULANMASININ HİÇBİR ŞEKİLDE BÖLGE BARIŞINA BİR KATKISI OLMAYACAKTIR

İdam cezalarını kaldırmış bir ülkeyiz. Siyasi idam cezalarının uygulanmasının hiçbir şekilde bölge barışına bir katkısı olmayacaktır. Biz siyasi idam cezalarının hepsine karşıyız. Mısır tarafından, Saddam tarafından verilen idam cezalarını tasvip etmek mümkün değildir.