SİYASET: CHP: “Demirtaş’ın sözlerini tasvip etmiyoruz”

CHP’li Bekaroğlu, “Biz, fiilen özerklik ilan ettik. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey olmaz, kendileri de biliyor” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın “özerklik” açıklamalarına ilişkin, “Sayın Demirtaş’ın söylediklerini tasvip etmiyoruz, yadırgıyoruz. HDP’nin Meclis’te olması önemli. Sorunun çözümü için HDP ve Demirtaş’ın, Meclis zeminini, barışçıl yolları, demokratik yöntemleri desteklemeleri gerekir” dedi.
Terör örgütü PKK’nın, HDP’nin 7 Haziran’da güçlü bir şekilde TBMM’ye girmesini yanlış yorumladığını belirten Bekaroğlu, “İçinde Türk seçmenin de bulunduğu bu yüzde 13’lük kesim, ‘Bu iş silahla değil, Meclis’te, demokratik yöntemlerle çözülmeli’ dedi. Öyle anlaşılıyor ki PKK, HDP ile beraber gelen Türkiyelileşme projesini ve sorunların demokratik yöntemlerle, Meclis’te çözülmesi politikasını reddetti” dedi.
Öcalan’ın, Diyarbakır’da 2013’te okunan mektubunda, “sorunun silahsız, demokratik yöntemlerle çözülmesi gerektiğinin” ifade edildiğini hatırlatan Bekaroğlu, Kuzey Suriye’deki gelişmelerin ardından, PKK’nın tavır değişikliğine gittiğini söyledi. Bekaroğlu, Demirtaş’ın “özerklik” açıklamalarını hatırlatarak, şöyle devam etti:
“Ok yaydan çıktıktan sonra herkes farklı açıklamalar yapabilir. Sayın Demirtaş’ın söylediklerini tasvip etmiyoruz, yadırgıyoruz. HDP’nin Meclis’te olması önemli. Sorunun çözümü için HDP ve Demirtaş’ın, Meclis zeminini, barışçıl yolları, demokratik yöntemleri desteklemeleri gerekir. ‘Öz yönetimi destekliyoruz’ falan… Akıl var, mantık var. Öz yönetim nedir, sınırları nelerdir? Öz yönetim, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi midir? Bütün bunların konuşulması gerekiyor. Ancak konuşulması gereken yer Meclis.
Birisi ‘Ben burada öz yönetim ilan ettim’ diyor. Ne olacak? Asker de geldi orada karşı çıktı, sonra ne olacak? Türk Silahlı Kuvvetlerini yenecek misiniz? 30 senedir kim, kimi yenmiş? Eğer ‘öz yönetimle’ ilgili bir şey konuşacaklarsa, Parlamento’da konuşulacak bu iş. Bunlar barikatın, hendeğin başında çözülecek konular değil. Yoksa, ‘Biz, fiilen özerklik ilan ettik.’ Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey olmaz, olmayacağını kendileri de biliyor. Bu sorunun çözüm yeri TBMM’dir, Ankara’dır. ”
Bekaroğlu, CHP’nin, sorunun çözümü için işin en başından beri Meclis’i işaret ettiğine işaret ederek, asla Türkiye’nin bölünmesinden yana olmadıklarını vurguladı. Bekaroğlu, yaşanan sorunun konuşularak, yerel yönetimler güçlendirilerek, Kürtlerin hak ve hukuku eşit yurttaşlık çerçevesinde karşılanarak çözülmesi gerektiğine inandıklarını kaydetti.