DÜNYA: Rusya Türkiye’den garanti istedi

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Türkiye’nin uçak düşürülmesi olayının tekrarlanmayacağına dair garanti vermesi ve tazminat ödemesi gerektiğini savundu. Türk Dışişleri ise Rusya’dan hava sahasını bir kez daha ihlal edilmemesinin garantisini istedi.
RİA Novosti’ye mülakat veren Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Aleksey Meşkov, Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesini ‘saldırı’ olarak tanımladı ve ”Rus uçağına ve mürettebatına saldırılması sonuçları olması beklenecek ciddi bir suç” dedi.
Rusya’dan büyük darbe! İmha ettiler
”Nesnel veriler bunun, önceden izni verilmiş Rusya karşıtı bir eylem olduğunu gösteriyor” ifadelerini de kullanan Meşkov, Türkiye’nin, Rus uçağını düşürerek ilişkilerde güç kullanılmamasını öngören uluslararası hukuk prensibinin yanı sıra iki ülke arasında 1992’de imzalanan ve ilişkilerin temelini belirleyen anlaşmayı da ihlal ettiğini söyledi.
Bu sebeple Türkiye’nin, yaşananlardaki ‘sorumluluğunu reddetmek’ ve Rusya’nın Suriye’deki eylemlerini ‘karalamak’ yerine, özür dilemesi, ülkenin zararını karşılaması ve benzer olayların bir daha tekrarlanmayacağına dair garanti vermesi gerektiğini belirten Meşkov, şu ifadeleri kullandı: ”Ancak Türkiye hükümetinin mevcut çizgisi ise Moskova-Ankara ilişkilerinin geleceği hakkında olumlu tahminler yapmamızı imkansız kılıyor.”
Rusya’nın açıklamalarında Türk Dışişleri’nden yanıt geldi. Dışişleri; “Rusya, Türk hava sahasını bir kez daha ihlal etmeyeceğinin garantisini versin” denildi.
Dışişleri Sözcüsü Bilgiç, Rusya’nın talep ettiği tazminatın geri ödenmesi mümkün değil.