AKTÜEL: Doğu’daki silahlar yeterli değil

Günlerdir çatışmaların sürdüğü Mardin’in Nusaybin ilçesinde görev yapan güvenlik güçlerinin bölgeye yönelik çarpıcı tespitleri var. Sokağa çıkma yasağının kaldırıldığı Mardin’in Nusaybin İlçesi’nde görev yapan güvenlik güçlerinin nabzını tuttu. Operasyonlar sonucu yakalanan teröristlerin susma hakkını kullandığı belirten bölgedeki kaynaklar, PKK’nın Cizre’de, Silopi’de ve Nusaybin’de Kobani modelini kullandığını belirterek, operasyonlarda silahların yeterli gelmediğini vurguluyor.
Güvenlik kaynaklarının bölgeye ilişkin gözlem ve tespitleri şöyle:
Operasyonların son bulmasıyla ilgili bir tarih vermek imkânsız. Yeni bir konjonktür var. Örgüt, kıra dayalı şehir çatışmasına geçti.
Operasyonlarda, teröristler ya kaçıyor ya da ölüyor. Son 20 gün içinde 13 terörist yakalandı. Hiçbiri konuşmadı. Susma hakkını kullandı. PKK ne yapmaya çalışıyor bunun tespit edilmesi gerekiyor.
Rusya YPG’ye silah veriyorsa bu silahların bir kısmını Türkiye’deki örgüt mensupları bize karşı kullanabilir. Sınır güvenliği konusunda acil tedbirlerin hayata geçirilmesi gerekiyor.
Bölgede sanki 14-15 yaşında çocuklarla hendek savaşı var gibi gösteriliyor. Burada PKK’nın kırsal eğitimli kadrosuyla çatışma var. Operasyon yapılan mahallelerde halk yok. PKK’ya yardım eden milisler ve teröristler var.
Nusaybin’de göç sürüyor. Son operasyonlarda 122 evde arama yapıldı. Sadece 3 evde yaşayanların olduğu tespit edildi. Bazıları eşyasını almak istiyor. Bazıları hiçbir şeyini almadan gidiyor. Akrabalarının yanında misafir olarak kalan var.
Cizre’de, Silopi’de ve Nusaybin’de PKK Kobani modelini kullanıyor. Nusaybin’de sadece polis ekipmanlarıyla PKK’ya karşı operasyon yapılıyor. Operasyonlarda silahlar yeterli gelmiyor.