GÜNDEM: Ortaya çıkan manzara göz yaşarttı

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 6 mahalle, bir cadde ve Dağkapı Meydanı’nda uygulanan sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının ardından terör örgütü mensuplarının ilçeye verdiği zarar gün yüzüne çıktı. Güvenlik güçlerince terör örgütü PKK mensuplarının faaliyetlerine son verilmesi, hendeklerin kaldırılması amacıyla Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahalleleri, Gazi Caddesi ve Dağkapı Meydanı’nda sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Teröristlerle çıkan çatışmalar sonrası yasak kalktı. Oluşan manzara yürek burktu.
Bazı mahallelerde ev ve iş yerlerindeki tahribat, yaşanan çatışmaların şiddetini gösterdi. Çatışmanın yoğun şekilde yaşandığı Fatihpaşa ve Cemal Yılmaz Mahallesi’ndeki birçok ev ve iş yeri teröristlerin infilak ettirdiği patlayıcılar nedeniyle kullanılamaz hale gelirken binalarda kurşun izleri görüldü.
Baskı ve tehditle vatandaşların ev ve iş yerlerinin anahtarlarına el koyan terör örgütü mensuplarının, karargah gibi kullandıkları ev ve iş yerlerinin duvarlarında rahat geçiş yapmak ve güvenlik güçlerine saldırıda bulunmak amacıyla delikler açtıkları belirlendi. Teröristlerce açılan hendekler, kurulan barikatlar ve patlatılan bombalar sonucu cadde ve sokaklardaki alt yapı şebekesi zarar gördü. Su şebeke borularının patlaması nedeniyle cadde ve sokaklarda su baskınları yaşandı. İlçedeki tarihi Nasuh Paşa Camii de sular altında kaldı.
Yasağın ardından cadde ve sokaklara çıkan kadınlar, gördükleri manzara karşısında dehşete düşerek gözyaşlarına hakim olamadı. Fatih Paşa Mahallesindeki Sur 13 Nolu Aile Sağlığı Merkezi’ne de saldıran teröristler, merkezi kullanılmaz hale getirdi. Teröristlerin saldırısında bazı araçlar da zarar gördü. Yasağın sona ermesinin ardından bazı iş yerleri açıldı. Çok sayıda vatandaş da fırınlara akın ederek, ekmek aldı. Terör saldırıları nedeniyle evlerini geride bırakarak ilçeyi terk eden ve yasağın ardından evlerine dönen kimi vatandaşlar, evlerinde yaşanan tahribat nedeniyle gözyaşı döktü. Çöplerin toplanmaması nedeniyle cadde ve sokaklarda çöp yığınları oluştu.
İlçedeki vatandaşlardan Muharrem K, teröristlerin saldırılarından dolayı halkın mağdur olduğunu belirtti. Yasağın ilk günlerinde güvenlik gerekçesiyle sokağa çıkamadıklarını dile getiren Muharrem K, güvenli olduktan sonra ailesiyle ilçe dışına çıktıklarını söyledi. Muharrem K, şöyle devam etti: “Önümüzde kış var, mağdur olduk. Bir an önce bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Kurşunlu Camii tarihi bir camidir, Allah’ın evini de yaktılar. Keşke tüm evlerimiz yansaydı ama Allah’ın evi yanmasaydı. Burada kimsenin güvencesi yoktur, her an her şey olabilir. Bunların kimseye faydası yok, halkı düşünsünler. Burası hepimize yeter. Kim nasıl istiyorsa yaşasın. Kimse kimseye bir şey diyemez.” Yaşar B. de ilçede yaşadığını, 9 gündür evlerinde mahsur kaldıklarını belirterek, “Olaylar canımıza artık tak etti, artık rica ediyoruz bu meseleye çözüm bulsunlar. Evlerimizin içine hasardan dolayı giremiyoruz. Burada yaşayan insanlar ekmeğe muhtaç. Mağdur olduk, yetkililerden yardım bekliyoruz” dedi.
Esnaf Ahmet G. ise uzun süredir iş yerini açamadığını, iş yerinde çalışan 10 kişi ile mağdur olduklarını anlatarak, aylık 2 bin lira olan kirayı bile çıkaramadıklarını belirtti. “Cepten yiyoruz, dayanacak gücümüz kalmadı. Olayların son bulmasını istiyoruz. Burada olaylar olursa alışveriş yapmaya kimse gelmeyecek, şehrin en işlek noktasında olan dükkanımız hiç iş yapmıyor” diyen Ahmet G, yaşanan olaylardan dolayı endişeli olduklarını aktardı. ş yerini boşaltan Sıtkı T. de “Olayların ne kadar süreceği belli değil. Eşyalarımız burada kalırsa olaylar nedeniyle zarar görebilir. İş yapamadığımız için zararımız çok büyük oldu, en azından sermayemizi kurtaralım. Buralara bir an önce huzur gelsin” diye konuştu.
PKK’lı teröristlerin bazı barikatlara kadın elbisesi giydirilen cansız mankenler koydukları dikkati çekti. Barikatta nöbet tutan biri varmış görüntüsü verilen ve elinde kameralarda kullanılan monopot bulunan cansız mankenin güvenlik güçlerini yanıltmaya dönük olduğu belirtildi. Uzaktan bakıldığında cansız manken silahlı PKK’lı gibi görünmesi dikkati çekti.
Sokağa çıkma yasağının kalkmasından ardından Sur’da sabahın ilk ışıklarıyla birlikte evlerinden dışarı çıkan bir çok kişi, ilçe dışından gelen yakınlarının da yardımıyla yanlarına alabildikleri eşyalarıyla evlerini terk etmeye başladı.
Bazılarında tüneller açılan evlerinin büyük bölümünün tahrip olduğunu ve oturamayacak durumda olduğunu söyleyen vatandaşlar, “Çatışmalar yüzünden günlerdir dışarı çıkamadık. Su ve gıda sıkıntısı çektik. Çatışmalar yüzünden evlerimiz tamamen tahrip oldu ve oturulacak gibi de değil artık” dedi.
Bu nedenle evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını anlatan bir çok kişi, çatışmaların yeniden başlamasından korktuklarını, sokaklara hendek ve barikatlardan araç giremediği için yanlarına birkaç eşya alabildiklerini anlattı. İlçeden ayrılanlar, kentin diğer semtlerindeki akrabalarının yanına sığınacaklarını, sonra da başka ev kiralayacaklarını ve güvenlik ortamı sağlanınca Sur İlçesi’ne dönmeyi düşündüklerini söyledi.