DÜNYA: Rus muhabirin Türkiye sorusu sözcüyü çıldırttı

Rus RT televizyonun muhabiri Gayane Chichakyan’ın Türkiye’nin Musul’daki Başkiya kampında yer alan askerlerini ısrarla sorması ABD dışişleri bakanlığı sözcüsü John Kirby’i çıldırttı.
Rus muhabirin ısrarlı Türkiye soruları ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby’i çileden çıkarttı. Sözcü, diplomatik olmamakla muhabir ise taraflı soru sormakla eleştiriliyor.
Kirby, Devlet destekli Rus RT televizyonun muhabiri Gayane Chichakyan’ın ısrarla Türkiye’yle ilgili aynı soruyu sorması nedeniyle çok sinirlendi, dikkat çeken diyaloglar yaşandı. Kirby, “Bu soruları hala utanmadan sorabiliyor olmana şaşırıyorum, Rus hükümetine soramadıklarını bana neden soruyorsun?” diye konuştu.
Chichakyan, ABD’nin IŞİD’le mücadelede ülkelerin Suriye ve Irak’a asker göndermesini istediğini belirtti, bu konuda sorumluluğu olup olmadığını sordu. Kirby “Irak’ta ABD’nin askeri desteğinin, Bağdat hükümetiyle koordineli olduğunu” söyledi ve aksi yöndeki tüm iddiaları “tamamen temelsiz suçlamalar” olarak nitelendirdi. Sözcü, “bu konuda daha fazla tartışmaya gerek olmadığını” söylese de ikili arasındaki diyalog devam etti. Chichakyan ısrarla ABD’nin, Türkiye’nin Kuzey Irak’taki askeri varlığını onaylayıp onaylamadığını ısrarla sordu.
Rus muhabirin ısrarlı soruları karşısında Kirby, “Bu soruları sormaktan utanmadığınıza inanamıyorum. Bu sorulara bakıp kendinize gülmelisiniz, öyle değil mi? Demek istiyorum ki bunlar tamamen delice sorular” diye çıkıştı.
Chichakyan ısrar edince Kirby, “İşte bir başka saçma soru” daha diyerek, ABD’nin Türkiye ve Irak’ın aralarındaki farklılıkları halletmesini istediğini belirterek, böylece herkesin “Rusya’nın yapmadığı” IŞİD’le mücadeleye odaklanabileceğini söyledi.
Kirby, devlet destekli Russia Today muhabirinin “Hangi sorulardan utanmam gerekiyor” sorusuna ise şöyle yanıt verdi: “Sizin ekibinizin kendi hükümetinize pek zorlu sorular sormadığını fark ediyorum. Şu anda ABD Dışişleri Bakanlığı’ndasınız ve buraya gelip bana istediğiniz soruyu sorabiliyorsunuz. Sorularınızda, ki bugün bazıları tamamen saçmaydı, istediğiniz kadar zorlayıcı ve suçlayıcı olabilirsiniz. Bunu ABD’de yapabilirsiniz.”