GÜNDEM: Türk Akımı görüşmeleri durduruldu

Gazprom Başkanı Miller, Rusya lideri Putin’in merakla beklenen konuşmasına dakikalar kala sıcak gelişmeyi duyurdu. Gazetecilerin sorularına yanıtlayan Gazprom Başkanı Aleksey Miller, ”Türk Akımı için ilk önce Türkiye’nin bize başvurması gerek. Tabii eğer bu projeyle ilgileniyorsa. Ancak şu ana kadar bize böyle bir teklifle gelmedi” dedi.
Böylece Miller, ‘Türk Akımı’ görüşmelerinin durdurulduğunu doğrulamış oldu. Önceki gün Reuters ajansı bu gelişmeyi duyurmuş ancak Gazprom şimdiye kadar yorumsuz kalmıştı.
Miller, Türkiye’nin Rusya’ya başvurması halinde ‘Türk Akımı’ görüşmelerinin yeniden başlamasının mümkün olup olmadığına dair bir soru karşısında da, ”Eğer Türkiye bu projenin kendisi için gerekli olduğunu düşünüyorsa, bize başvurabilir” ifadelerini kullandı.
Doğalgaz sevkiyatıyla ilgili de konuşan Miller, “Eğer Gazprom Türkiye’ye doğalgaz sevkiyatını durdurursa, Türkiye’deki itibarı sıfıra iner. Umarız böyle bir durum oluşmak zorunda kalmaz” dedi.
Miller, Türkiye’deki doğalgaz ithalatçılarının bu konudaki endişelerine dikkati çekerek, Türkiye’nin dün açıkladığı Katar’la doğalgaz anlaşmasının bu endişeyi gidermek için atılan politik bir adım olduğunu da savundu.
Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıması planlanan Türk Akımı projesinin ilk etapta yaklaşık 32 milyar metreküp kapasiteye sahip olması, bu miktarın yaklaşık 16 milyar metreküplük kısmının Avrupa’ya iletilmesi, geri kalan kısmının da Türkiye’nin iç piyasasında tüketilmesi hedefleniyor. Projenin 2 hattan oluşması ve kademeli inşa edilmesi bekleniyor.