SİYASET: Başbakan Davutoğlu uzlaşı arayacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun başta reformlar olmak üzere yeni anayasa, vaatler ve iç tüzük konularında siyasi parti liderleriyle görüşmesi bekleniyor.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimleri öncesi seçmene vaat edilen reformlar başta olmak üzere yeni anayasa, kalıcı bütçe, iç tüzük konularında diyalog kanallarını açık tutarak siyasi parti lideriyle uzlaşı arayacak. Davutoğlu’nun Azerbaycan programı sonrası siyasi parti liderleriyle biraraya gelerek bu başlıklar üzerinde görüşmeler yapması bekleniyor. AK Parti, 3 aylık, 6 aylık ve 1 yıllık reform ve vaatler takvimini hayata geçirecek. Bu kapsamda Başbakan Davutoğlu’nun insan hakları, şeffaflık, siyasi etik gibi yarım kalan reformlar konusunda siyasi parti liderlerinden görüş alması bekleniyor. Alevi vatandaşların hakları ile ilgili düzenlemeler de bu reformlar arasında yerini koruyor.
Yeni anayasa konusunda ise izlenecek iki yolla bütün anayasa tekrardan yazılması ve daha sonra kalıcı bir anayasanın birlikte yazımı konusunda geniş kapsamlı bir mutabakat için neler yapılabileceği konusu ele alınacak. Başbakan Davutoğlu, iyi bir anayasa reformu paketi ile anayasanın birlikte değiştirilmesi konusundaki iradenin güçleneceği bir çalışmanın yapılabileceği konusunda açıklamalarda bulunmuştu. Davutoğlu, yeni anayasa yazımının herkesin katılımıyla olması gerektiğine işaret etmişti. Mini bir anayasa paketi veya genişletilmiş bir kapsamlı anayasa yazımı konusunda zeminin hazırlanması ve bunların konuşulması da Başbakan Davutoğlu’nun izleyeceği yol haritasında yer alıyor.