EKONOMİ: Rusya’daki Türk işadamları endişeli

Türkiyeli iş insanları konuştu: Rusya ağır yaptırımlar uygulamaya başladı

Rus SU-24 savaş uçağının düşürülmesinin ardından Rus polisi, ülkede faaliyet gösteren Türk şirketlerine baskın yapmaya başladı. Rusya’da yatırım yapan Türkiyeli iş insanlarına ait bazı şirketlerin faaliyetleri de askıya alındı.
Aljazeera’ya konuşan Türkiyeli iş insanları, Moskova yönetiminin, Türkiye’den Rusya’ya ithal mal götüren TIR ve kamyonları sınırlarda durdurduğunu ve ülkeye girişlerine izin vermediği söyledi.

Rusya’da ağırlıklı olarak inşaat sektöründe faaliyet gösteren Türk şirketlerinin olduğunu söyleyen iş insanları, yaşanan krizin ardından bu şirketlere de baskınlar yapıldığını bildirdi.

‘Bazı şirketlerin faaliyetleri durdu’

İş insanları şöyle konuştu: “Bu şirketlerde çalışan işçilere denetim yapmaya başladılar. Vize süresi veya çalışma izni dolmuş işçi olup olmadığını araştırmaya başladılar. Yaptırımlar o kadar sertleşti ki bazı şirketlerin saha çalışmaları dahi durduruldu.”

Rusya’nın Kazan şehrinde ticari ilişkileri olan iş insanı Cevdet Seylan da Türk şirketleri üzerindeki baskı yaptırımların arttığını doğruladı.

Aljazeera’ya konuşan Türkiye Süs Bitkileri ve Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, çarşamba günü çiçek yüklü kamyonların, Rusya’dan Türkiye’ye geri gönderildiğini söyledi. Bağdatlıoğlu, “İhraç ettiğimiz ürünler geri gönderilince, Rusya sevkiyatlarımızın tümünü durdurduk” dedi.

Bu yaptırımların kısa ve orta vadede Türkiyeli ihracatçılara zarar vereceğini söyleyen iş insanları, Türkiye’nin, Avrupa’da en çok ihracat yaptığı ülkenin Rusya olduğuna dikkati çekti.

Türkiye’den Rusya’daki bir fuara ‘vizesiz’ giden 60 iş insanı gözaltına alındı.