GÜNDEM: Erdoğan’dan düşen uçakla ilgili açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk F-16’ların düşürdüğü uçakla ilgili açıklama yaptı. Erdoğan, “Bugün sabah saatlerinde tüm uyarılara rağmen hava sahamızı ihlal eden, aidiyeti belli olmayan uçağa müdahale edilmiştir. Bu hadise tamamen Türkiye’nin önceden ilan ettiği angajman kuralları çerçevesinde gerçekleşmiştir” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla gerçekleştirilen resepsiyonda Cumhurbaşkanı Erdoğan, 81 ili temsilen resepsiyona katılan öğretmenlere hitap etti.

Son dönem yaşanan terör saldırılarına ve mülteci sorununa ilişkin konuşan Erdoğan, “Türkiye uzun süredir 2,5 milyon Suriyeli ve Iraklı göçmeni topraklarında misafir ederken Avrupa ülkeleri sadece birkaç yüz bin kişilik mülteci akını karşısında ciddi bir endişeye kapıldı. Paris’i hedef alan terör saldırılarıyla birlikte yaşanan endişe panik haline dönüştü. Batılı liderlerden ülkelerinde tırmanış gösteren ırkçı ve İslam düşmanı eğilimlere karşı daha güçlü bir duruş sergilemelerini bekliyoruz” diye konuştu.

“Saldırıları şiddetle kınıyoruz”

Bayırbucak Türkmenlerine yönelik saldırılar hakkında değerlendirmede bulunan Erdoğan, Türkiye sınırına bölgeden yeni bir göç başladığını belirterek “Suriye meselesine adil ve sürdürülebilir bir çözüm bulunmadan ne mülteci ne de terör sorununun önüne geçilemeyeceğini artık herkesin görmesi gerekiyor. Viyana görüşmelerinde bu doğrultuda ümit verici gelişmeler yaşandı. Ancak Esed rejimi ve onu destekleyen ülkeler bu görüşmelerde varılan mutabakatın ruhuyla uyuşmayan yeni saldırılara giriştiler. Hatay’ın hemen yanıbaşındaki Bayırbucak Türkmenlerinin yaşadığı bölgeye yoğunlaşan saldırıları şiddetle kınıyoruz. Orada bizim soydaşlarımız var. Bu soydaşlarımız sürekli uçaklarla bombalanıyor. Tanklarla, toplarla sürekli olarak bombalanıyor. Şu anda oralardan bu soydaşlarımız sınıra doğru göç etmeye başladılar” ifadelerini kullandı.