KÜLTÜR: Türkiye’nin renkleri farklılığıyla dikkat çekiyor

“Sazından kemençesine, çöğüründen kabağına, kavalından darbukasına, tulumundan çiftesine, İzmir’in zeybeğinden Doğu’nun halayına, Karadeniz horonundan Akdeniz’in tekesine Osmanlı kültüründen gelen halk danslarını devlet adabına edebine uygun şekilde sunan Türkiye’nin renkleri “Colors of Turkey” dünya’yı büyülemeye devam ediyor.” Murat Baytaş, Colors of Turkey’in yönetmenini tanıyalım istedik?
İstanbul Teknik üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı halk dansları mezunuyum.

Özellikle Turizm camiasına çok hizmetlerde bulundum.

Aslında bir performans sanatçısıyım.

History of Turkey diye bir gösterimizde var.

(Video izlemek için fotoğrafa tıklayınız)

“Colors of Turkey” den bize bahsedermisiniz?

Konservatuar ve Güzel sanatlar Fakültesi öğrencilerinden oluşan Türkiye’nin renkleri “Colors of Turkey” grubu  dünya çapında başarılara imza atan 100 kişiden oluşan bir grup

‘Colors Of Turkey’  “2008 yılında ‘Colors Of Turkey (Türkiye’nin Renkleri)’ni ilk olarak İzmir’de 255 kişi ile sahneledik.  O tarihten bu günü kadar da yurt içi ve dışında gösterilerimizi sergiliyoruz.

Grubun üyeleri konservatuvar ve güzel sanatlar fakültesi öğrencilerinden oluşuyor. Yani tamamı akademisyen. Grubumuzda mehter, halk oyunları, Türk sanat müziği, Türk halk müziği, semah, sema gibi Türkiye’nin var olan tüm renklerine yer veriyoruz

Colors Of Turkey (Türkiye’nin Renkleri)’nin en önemli özelliğimiz biz sahnede canlı müzik eşliğinde gösterimizi sunuyoruz. Sahne’de  kocaman bir orkestra ile tüm dansları gösterime çıkarıyoruz. Buda bizi özel kılan bir durum.

Dans’ın bir adabı olduğunu mu düşünüyorsunuz?

Herşey’in bir adabı olduğuna inanıyoruz. Osmanlı kültüründen gelen bu kültürümüzü daha fazla yaymak dünyaya tanıtmak için çalışıyoruz ve sahnede müzik dans gösterilerini Devlet adabına uygun şekilde sunuyoruz. Yani kıyafet’de aşırıya kaçmıyoruz. Figürler’de çok oryantal olmuyoruz. Devlet’in adabına edebine göre danslarımızı sunuyoruz. Bu bizim için çok önemli.

Sizi sahnede izlemek istesek bilet alıp gelebiliyor muyuz?

Biz biletli bir gösteri sunmuyoruz. Türkiye’nin renkleri butik bir çalışma, biz sadece devletin yada uluslararası resmi Türkiye’de yapılan kongre sempozyum yada galasında sahneye çıkıyoruz. Açılış seramonisinde yer alıyoruz.

Başka projeleriniz var mı uyguladığınız?

35mm diye bir orkestramız var. Aynı şekilde Cumhurbaşkanlığı, Dışişleri bakanlığı ile yapılacak organizasyonlar için bizi ararlar ve biz onlar için konsept üretiriz ve uygularız. Bize bağlı 500 kişilik sanatçı ekibimiz var ve biz onları yönlendiririz.

NEŞE BERBER