SİYASET: Partilerin Meclis’teki yeni oturma düzeni

TBMM Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı, 26. Dönem için Genel Kurul’daki oturma düzenine son şeklini vererek siyasi parti gruplarına gönderdi. Meclis teamüllerine göre, Genel Kurul’da oturma düzeni; Başkanlık Divanı’na göre, en çok sandalyeye sahip olan grubun sol baştan başlayarak oturması, daha sonra sandalye dağılımına göre grupların sıralanması, en az sandalyeye sahip grubun sağ başta yer alması şeklinde biçimleniyor. Koalisyon dönemlerinde, hükümeti oluşturan partiler yan yana oturabiliyor.
Ak Parti, yeni dönemde 25. dönemde kaybettiği orta sırayı alarak Genel Kurul’da oturacak. Ak Parti’nin yanında CHP, CHP’nin yanında HDP, HDP’nin yanında, en sağdaki sırada ise MHP Grubu yer alacak. MHP’li bazı milletvekilleri, HDP grubunun arka sıralarında oturacak. HDP’li bazı milletvekilleri CHP grubunun arka sırasında yer alacak. CHP’li bazı vekiller de Ak Parti grubunun arka sıralarında oturacak.
Meclis’te dün TBMM Başkanlık Divanı Salonu’nda, TBMM İdare Amiri ve Ak Parti Ankara Milletvekili Ahmet Gündoğdu’nun katılımıyla, yeni halkla ilişkiler binasındaki milletvekili odaları için kura çekildi. Kuraya, yeni seçilenler ile geçen dönem odası bulunmayan 20 milletvekili olmak üzere, toplam 180 milletvekili katıldı. Kurada, 37 milletvekiline oda çıkmadı. TBMM Milletvekili Hizmetleri Başkanlığı yetkilileri, TBMM Başkanlık Divanı, Bakanlar Kurulu, komisyon başkanları ile grup başkanvekillerinin belli olmasından sonra açıkta kalan milletvekillerine oda tahsis edileceğini bildirdi.