KÜLTÜR: Kitapseverler fuara koşuyor!..

İstanbul Kitap Fuarı, 34. kez kapılarını kitapseverlere açtı. İlgi gittikçe artıyor. Ziyaretin bu yılki konuk ülkesi Romanya oldu. Romanya’dan da çok sayıda yazar ve şairin kitapları standlardaki yerini aldı. Teması ‘Hayata gülümseyerek bakmak’ olan fuarın onur çizeri de Tan Oral.

Korsan, yasalı bastıracak

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal Zeynioğlu, açılışta yaptığı konuşmada fikir ve yayın özgürlüğü ile korsan kitap vurgusu yaptı. Zeynioğlu, “Yayımlama özgürlüğü düşünce ve ifade özgürlüğünün bir parçası olarak Türkiye’nin sırf yazarlarının, çevirmenlerinin, yayıncılarının değil, Türkiye toplumunun tamamının ihtiyacıdır. İkincisi korsan yayındır.

Maalesef çok mücadele edilmesine rağmen fiziki olarak geriledi ama şimdi dijital alanda çığ gibi büyüyor. Yeni hükümetten de açık ve net bir şekilde talep ediyoruz. 2 yıldır Sayın Bakan’ın imzalamasını bekleyen Fikir ve Sanata Eserleri Kanunu artık Meclis’e gelsin. Çünkü biraz daha beklerse dijital korsan o kadar büyüyecek ki biz normal kitaplarımızı basamaz hale geleceğiz.”

steyen herkesin hikâyesini yayımlayabildiği online yayıncılık platformu Wattpad’in Türkiye’deki fenomen yazarları, Beylikdüzü’nde ziyaretçilerine kapılarını açan TÜYAP Kitap Fuarı’nın ilk gününde ilgi odağı oldu. Okurları, çoğu 18 yaş altında olan yazarlardan imza alabilmek için, Watpadd’de keşfettiği yazarların kitaplarını basan yayınevinin standı önünde kuyruk oldu.