EMLAK: Dükkan “Açma”

Dükkan “Açma”…!
Sevgili dostlarım yepyeni bir makalem ile benim köşemden merhaba. Nasılsınız? İyi misiniz? Ben her zaman ki gibi aynı cevabı veriyorum; Türkiye gibiyim. Yeni makalemin konusu ise Dükkan Açma…!

Dükkan açma demek iki anlama kolayca gelebilir. Birincisi dükkan açma(k), yani dükkan açacağımıza karar verdiğinizde akla ilk gelenlerden “doğru zaman”, “doğru yer” ve “doğru insan”dan sohbetimize başlayalım. Daha sonraki anlamına sıra gelirse çayımızı yudumlarken üzerine sohbet ederiz.

Sevgili dostlar dükkan açmak zor iş dersem “ne var ki ?” diyeceksiniz, evet bende açamazsınız demiyorum zaten açarsınız. Hele de kendi kazandığınız para değilse çok çok kolaydır, ya da memursanız maaşlı bir işten sonra, ya da emekli olduktan sonra karar verdiyseniz kolaydır, hem de çok kolaydır.

Kimin için zordur? Diyecek olursan; Meslek sahibi olan için, yaptığı mesleğin çıraklığını ve kalfalığını yapmış ustalaşmış bir işletmenin sorumluluğunu omuzlarında daha önce taşımış olan için zordur. İşte bu durum en zoru en zahmetlisidir, bilgisi kadar araştırır soruşturur çünkü.

Bu usta kılı kırk yarar… Bin bilse de bir bilene sorar… Doğru zaman doğru yer ve doğru insanı (bu doğru insanı da açalım; size ortak olacaksa ya da o sizinle çalışacaksa ona muhtaçlık durumu varsa veya finanse edecekse sizin ona güven duyma ihtiyacı olan herhangi biri diyelim) bulduğunda bununla da bitmiyor tabii.

Dükkanı kiralayacaksanız eğer mülk sahibi çok önemlidir çünkü dükkan sahibi kiralayacağınız dükkan ile eş değerdedir. Dükkanınız çok iş yaparsa veya dükkana masraf etiğinizde bu durum büyük olasılıkla kiraya yansır. Çünkü dükkan sahibi dükkanının daha değerli olduğunu düşünür ve daha çok kira almak ister. Yatırım yapacağınız kadar uzun vadeli tapuya tescilli kontrat yapmalısınız. Bunlar kadar işte kiracısı olacağınız insanı da araştırıp incelemek durumundasınız bu konu nasıl olmalı ucu açık uzun bir konu, ilerde başka bir makale konusu olabilir.

Eğer devir durumu var ise, yani devren kiralayacaksanız; müşteri gibi o dükkandan veya mağazadan zaman zaman alışveriş yaparak her saatte ki hareketliliği bilmeniz gerekir. En önemli konu ise devir sırasında sanal müşterilere dikkat etmek. Bunun en basit yöntemi, günün belirli saatlerinde o dükkanın görebileceğiniz bir yerinde olmalısınız. Sizin tıklım, tıklım gördüğünüz insanlar müşteri değil hısım akraba eş dost olmasın sakın ha “AMANI” bilir misin derler ya “AMAN” ha diyorum.

Bu bilgi edinme süresi en az bir ay ve sürekli olmalıdır. Ancak yapmanız gereken, bilgi edinmenin yanı sıra, kiralayacağınız dükkanın komşuları tarafından o dükkanın geçmişiyle alakalı olumlu ya da olumsuz bilgi almak olmalıdır. Doğru arge çalışmasından sonra o bölgeye hakim, yerel bir emlak müşavirinden görüş ve öneri almanız ve emlak müşavir ile birlikte hareket etmeniz gelecek de yaşayabileceğiniz maddi manevi kayıpların önüne geçecektir.

Derler ya hep; el altından el altından. Kanmayın sakın, eğer el altından olacaksa olmasın diyebilmelisiniz. Kesinlikle acele etmeyin, ani kararlar vermeyin. Yoksa ele ayıp olmasın diye size kayıp olur. Uzun yıllar şahit oldum, yukarıda bahsettiklerimi önemsemeyip bir dükkan ile hayatını karartan, birikimlerini yok eden, yuvasından olanları tanıdım… Aman dikkat DOSTLAR…

Yeni bir makalemde benim köşemde görüşmek umuduyla hoşça kalın dostça kalın…

Marmara Emlak Müşavirleri Derneği

Yönetim Kurulu Başkanı Adnan YEŞİLTAŞ

2 comments
  1. Sevgili dostlar
    Gayrimenkul çok önemlidir hayatımızda
    Doğru yerde doğru zamanda kararlar vermeliyiz
    Beşiktaş Gazetesini Tebrik Ediyorum
    Çok önemli buluyorum ”EMLAK” Sütunu hayırlı olsun

Comments are closed.