SAĞLIK: İlaç alınırken hangi meyve yenmez?

Meyvelerin ve meyve sularının faydalı oldukları kadar zararlı yanları da var. Bu meyveyi ilaç kullandığınız süre boyunca tüketmememiz gerektiği uzmanlarca belirtildi.Son yıllarda yapılan araştırmalar, greyfurt suyunun ince bağırsak ve karaciğerde bazı ilaç metabolizmasıyla ilgili sistemleri bloke ederek ilaçların kandaki seviyelerini artırmak suretiyle, ölümle bile sonuçlanabilen, zararlı toksik sonuçlar doğurabileceğini göstermiştir.

Greyfurttaki flavonoidler ve furanokumarinler bu sonuçlara neden olan ana kimyasallardır. Ortaya çıkan olumsuz sonuçlar kişiden kişiye değişiklik göstermekle beraber, greyfurtun cinsi, depolanma ve işlenme koşullarına göre de değişir.”

“Greyfurt suyunun besin-ilaç etkileşimi oluşturabilmesi için ilaç ile aynı anda alınmasına gerek yoktur.” diyen uzmanlar , “Yapılan çalışmalarda tek bir bardak greyfurt suyu (yaklaşık 250 ml) içildikten yaklaşık 30 dakika sonra ilaçlarla etkileşimin başlayabildiği ve etkinin en son greyfurt tüketiminden itibaren yaklaşık 3 gün devam edebildiği gösterilmiştir. Besin-ilaç etkileşimi oluşturabilmesi için ilaç ile aynı anda alınmasına gerek yoktur” ifadelerini kullandı.