SAĞLIK: Acı besinler mutluluk veriyor

Gün ışığının azalması, günlerin kısalıp gecelerin uzaması ile mevsimsel depresyon eğilimi başlıyor. Uzmanlar doğru beslenerek depresyonun önlenebileceğini vurguluyor.

Yaz aylarının sona ermesi ve sonbahar aylarının gelmesi ile karamsarlık, hüzün gibi duygu değişimleri yaşanıyor ve bud a depresyona neden oluyor. Soğuk havaların etkisi ve bağışıklık sisteminin düşmesiyle birlikte soğuk algınlığı vb. hastalıkların çoğalması da depresyonda beslenmenin önemini artırıyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Gülünay, serotonin ve melatonin hormonlarındaki değişikliklerin özellikle güneş ışınlarının az görüldüğü sonbaharda depresyona neden olabildiğini vurguluyor.

Diyetisyen Merve Gülünay, sonbahar depresyonunu yenebilmek için doğru beslenme önerileri içeren bir diyet listesi hazırladı:

Acı besinler mutluluk veriyor

Beyin tarafından doğal olarak üretilen ve halk deyimiyle ‘mutluluk hormonu’ olarak bilinen serotonin duygu durum, iştah ve uykuyu yakından ilgilendiren bir kimyasaldır. Beyin serotonini üretmek için bir aminoasit olan triptofanı kullanır. Bu yüzden triptofan bakımından zayıf olan bir beslenme programı kişiyi depresyona sürükler. Çoğu insanın bildiği gibi çikolatanın içeriğindeki serotonin ruh halini iyileştirir. Bunun yanında sivri yeşil biber, kırmızı pul biber gibi acı besinleri tüketmek de ağızda yanma hissi oluşturarak beyinde mutluluk duygusunu veren endorfin maddesinin salgılanmasını sağlar. Böylece ruh halini iyileştirir.

Yumurta, kivi ve muzla depresyona savaş

-Serotonin miktarının artırılmasında magnezyum, çinko, triptofan ve omega 3 içeren yiyecekler tüketilmelidir. Sonbaharda depresyona karşı savaşmak adına hindi eti, yumurta, kivi, keten tohumu, badem, ceviz, muz, ananas, domates, balık, soya gibi besinlere günlük olarak yer vermek büyük önem taşır.

-Bu soğuk havalarda en çok ihtiyacımız olan kimyasallardan melatonin bağışıklık sistemini kuvvetlendirmenin yanında ruh durumunun düzelmesinde de etkilidir. Karanlık ortamı seven melatonin başta kızılcık olmak üzere vişne, papatya, anason, ceviz, badem ve fındık gibi besinlerde bol miktarda bulunuyor.

-Bu yüzden de yatmadan önce bir bardak papatya çayının içine 1 çay kaşığı bal eklemek oreksin düzeyini azaltarak gevşemenize ve ruh halinizin sakinleşmesine yardımcı olacaktır.

Yatmadan önce bir bardak papatya çayı

B vitamini önemli

-B12 sinir sistemi için önemli vitaminlerdendir. Anksiyete, durgunluk, depresyon, unutkanlık, yorgunluk hissi ve hafıza sorunları gibi sorunların çoğu B12 vitamini eksikliğinden kaynaklanır.

-B9 ve B12 vitaminleri serotonin üretiminde birlikte çalışırlar. Bu nedenle bu vitaminleri içeren besin gruplarına günlük olarak beslenmenizde yer vermeye çalışın. Yumurta, et, yeşil yapraklı sebzeler, karaciğer gibi besinleri depresyonu önlemek adına sofranızdan eksik etmeyin.

Bağışıklık sistemini kuşburnu, domates ve rokayla kuvvetlendirin

-Antioksidanlar sabah yorgun ve mutsuz uyanmanızı engelleyen ve vücudun bağışıklığını güçlendiren önemli yapılardır. Antioksidanlar vücudun stres döneminde ortaya çıkan serbest radikalleri etkileyerek ruh durumunu iyileştirir.
-C vitamini, E vitamini, beta-karoten ve B6 vitamini yardımıyla üretilen Koenzim Q-10 antioksidanları içeren besinleri tüketmek kişinin bağışıklık sistemini kuvvetlendirmenin yanı sıra mutlu bir ruh halinin oluşmasına da yardımcı olur. Özellikle soğuk algınlığı gibi hastalıkların sık yaşandığı bu aylar da kuşburnu, turunçgiller, domates, biber, maydanoz, soğan, sarımsak, roka, limon, kivi gibi besinler mutlaka beslenmeye eklenmelidir.