EKONOMİ: ABD tarım dışı istihdam raporu açıklanıyor

Amerika’da küresel piyasların merakla beklediği ekim ayı tarım dışı istihdam raporu bugün açıklanıyor. TSİ 16:30’da açıklanacak olan bu veri, ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artırım süreci açısından son derece önemli. Yapılan son anketler, Amerika’da tarım dışı istihdamın geçen ay 180 bin arttığına, işsizlik oranının ise değişmeyerek yüzde 5,1 düzeyinde gerçekleştiğine işaret ediyor. Piyasalarda tüm gözler ABD tarım dışı istihdam verisinde iken Fed’den istihdam konusunda açıklamalar geldi. St. Louis Fed Başkanı Bullard,”İstihdam büyümesinde olası bir yavaşlama Fed’in faizleri yine sabit tutmasına neden olabilir” dedi.
St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Fed’in faiz artırımı konusunda yatırımcıları ikna etmekte zorlandığını, şimdi de istihdam büyümesinde
olası bir yavaşlamanın ekonominin genelinde bir sıkıntı olarak yorumlanması riski ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Bullard, bu durumun Fed’in faizleri yine sabit tutmasına neden olabileceği uyarısında bulundu.
Bullard, Fed yöneticilerinin yeni bir iletişim kampanyası başlatarak piyasaları ve kamuoyunu yaşanan toparlanmanın ardından istihdam büyümesinin yavaşlamasının normal olduğuna ikna etmeleri ve Fed’in aralık ayında olası bir faiz artırımı yolunda kalmasına imkan sağlamaları gerektiğini vurguladı.
Toparlanma sonrasında gerçekleşen aylık ortalama 200 binin üzerinde istihdam büyümesinin sürdürülebilir olmadığını ifade eden Bullard, aylık 100-125 bin arasında istihdam büyümesinin ekonomik büyüme ve artan nüfus için yeterli olacağını tahmin ettiğini söyledi.
Fed Başkanı Janet Yellen ve New York Fed Başkanı William Dudley, bu haftaki açıklamalarında verilerin de destekliyor olması halinde ABD’nin faiz artırımına hazır olduğunu ifade etmişlerdi. Yellen, ABD’de faizlerin aralık ayında artırılabileceğini, ancak ABD ekonomisindeki toparlanmaya desteğin sürmesi için faizlerin yavaş yükseltileceğini söylemişti.
Öte yandan Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, ABD ekonomisinin er ya da geç büyük fiyat baskıları oluşturacağını gücendiğini, ancak bunun faizleri artırmak için enflasyon konusumnda daha büyük kanıt görmek isteyen bazı meslektaşları için yaygın bir görüş olmadığının farkında olduğunu da ifade etti. Lockhart, “Kesinlikle bunu göremeyen, gözlerine perde inen meslektaşlarım var” diye konuştu.
Lockhart, ABD ekonomisindeki gelişmelerin enflaslonu Fed’in yüzde 2 hedefine doğru hareket ettirmeye yetecek fiyat baskısı üreteceklerine inandığını vurguladı.