SAĞLIK: Uyumazsan hastalanırsın!

Uzmanlar uykunun önemine değiniyor. Uzmanlara göre uyku apnesi; hipertansiyon, kalp, diyabet gibi hastalıkların yanı sıra kanser riskini de artırıyor. Hafif uyku apnesi olanlarda bile risk yüzde 10 artarken, şiddetli apnede 5 kata çıkıyor.

TÜRK Uyku Tıbbı Derneği Başkanı Prof. Dr. Oya İtil, uyku apnesiyle kanser arasındaki ilişkiyi gösteren yeni ve geniş çalışmalar bulunduğunu belirterek, “Solunum duraklamalarındaki tekrarlayan oksijen azlığı ve yetersizliği vücuttaki enflamasyonu, dolasıyla kanser gelişimi ve sürecini de etkiliyor” diyor. Dünya Uyku Kongresi kapsamında gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Prof. Dr. İtil, “Wisconsin Üniversitesi’nin, 1522 kadın ve erkeği 22 yıl boyunca takip ederek yaptığı bir araştırmaya göre, hafif uyku apnesi olanlarda kanserden ölüm riski yüzde 10 artıyor. Orta derecede uyku apnesi olanlarda kanserden ölüm riski 2 kat artıyor. Şiddetli uyku apnesinde ise risk yaklaşık 5 kat artıyor” dedi. Yine İspanya’da, farelerle yapılan yapılan bir başka araştırmada uyku apnesi bulunanlarda cilt kanserinin apne sorunu bulunmayanlara göre daha çabuk yayılıp büyüdüğü görüldü” dedi. Uykuda solunum durmasının sadece kanser değil, diyabet, insülin direnci, özellikle ilaca yanıt vermeyen, tedaviye dirençli hipertansiyon, ağır kalp yetmezlikleri ve reflüyle de ilişkisi olduğu biliniyor.

Uyku mutluluğu beraberinde getirir. Çünkü uykunuzun gelmesini sağlayan triptofan aminoasidi mutluluk hormonlarının üretimini sağlar.

KADINLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR
Dünyanın pek çok ülkesinde uyku apne sıklığıyla ile ilgili yapılan araştırmalarda erkeklerde kadınlardan daha sık görüldüğü saptanıyor. Türkiye’de ise durum daha farklı: Erkeklerin yüzde 11, kadınların ise yüzde 20’sinin uykuda solunumları duruyor. Prof. Dr. İtil, “Bu yüksek oranı kadınlarımızda giderek artan obeziteye bağladık. Obezlerde göbek ve boyun çevresindeki yağlanma nedeniyle uyku apne sorunu daha sık görülüyor. Yine kadınların belli dönemlerinde, özellikle menopozda östrojen azalmasına bağlı olarak sıklığı artıyor” diye konuştu.