SİYASET: Sonucu 39 milletvekili belirleyecek

Gözler 1 Kasım seçiminde… AK Parti 7 Haziran’da çıkardığı 258 milletvekiline en az 18 sandalye daha eklemek istiyor. CHP, MHP ve HDP de kritik oy farklarıyla kazandıkları vekilleri kaptırmama peşinde. O nedenle her parti kıl payı hesaplar yapıyor. Hürriyet muhabirleri iki seçim arasındaki farkları, partilerin ince hesaplarını ve kritik illeri araştırdı. Tek parti iktidarı mı, koalisyon mu sorusunun yanıtını 35 ilde kıyasıya bir rekabetle çıkacak 39 milletvekilliği belirleyecek.

Seçim kampanyalarında en büyük değişim, iktidar partisinde yaşandı. Kampanyaların ana unsurunu ‘ekonomik vaatler’ oluşturdu. CHP’nin
7 Hazian seçimlerinde emekliler, dar gelirliler, taşeron işçiler üzerinden yaptığı vaatleri eleştiren AK Parti, kaçınılmaz şekilde bu sürece katıldı.
Partilerin tüm seçim programları altüst oldu. Terör ve güvenlik sorunu liderlerin miting programlarını etkiledi. Yapılan programlar değişti. Başbakan Ahmet Davutoğlu, mitinglerini yarı yarıya azaltırken, CHP ve HDP Ankara katliamından sonra büyük bölümünü iptal etti. MHP Lideri Devlet Bahçeli üç büyük şehir dışında 600 oyla milletvekili kaybettiği Amasya dışında miting programı yapmadı. Liderler, medyayı çok daha aktif olarak kullanmaya başladılar. Her akşam TV kanallarında liderler canlı yayınlara konuk oluyor.