SAĞLIK: Taklit ürünlere dikkat!

Sağlık Bakanlığı salam, sucuk, sosisi araştıracak
Dünya Sağlık Örgütü’nün salam sucuk ve sosisin kanser riskini artırdığını açıklaması Sağlık Bakanlığı’nın dikkatini çekti. Bakanlık bunun üzerine söz konusu şarküteri ürünlerinin kansere etkisi olup olmadığını araştırmak için acil bilim kurulunu toplayacak.

DÜNYA Sağlık Örgütü, salam, sucuk, pastırma, sosis gibi işlenmiş et ürünlerini sigara kadar kanserojen ilan edince Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nu acil toplama kararı aldı. Önümüzdeki günlerde Türkiye’de üretilen bu ürünlerin kansere etkisi araştırılacak. Sektörün de konuyla ilgili görüşleri alınarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ortak bir çalışma yürütülecek. Konuyla ilgili Hürriyet’e bilgi veren Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin şunları söyledi:

“Dünya Sağlık Örgütü’nün bilimsel bir çalışmaya dayanarak yaptığı açıklamaya bir şey diyemem. Ancak bunun tüm ürünleri kapsadığını düşünmüyorum. Bu tartışmanın ‘yemeyin, içmeyin’ noktasına getirilmesini de doğru bulmuyorum. Elbette öncelik insan sağılığı, ancak sektör bu durumdan çok kötü etkilenecekti. Türkiye’de markalı ürünlerin doğru koşullarda üretim yaptığı bir gerçek. Bu konuda ülkemiz iyi bir noktada, ancak taklit ve hileli üretilen ürünlerin denetimi daha sık yapılmalı.