DÜNYA: 2 çocuk yapma hakkı

Çin, uzun yıllardır uyguladığu tek çocuk politikasında devrim niteliğinde bir değişiklik yaparak, ailelere iki çocuk yapma hakkı tanıdı.

Çin, 1970’lerin sonunda başladığı tek çocuk politikasında değişikliğe gidererek, çiftlere ikinci çocuk yapma hakkı tanındı.

Çin’in resmi Xinhua ajansına göre, iktidardaki Çin Komünist Partisi yönetimi, Pekin’de yapılan 18. Merkez Komitesi 5. genel kurul toplantısında tek çocuk politikasında değişikliğe gitmeye karar verdi. Değişikliğin amacının nüfus gelişimini dengeleme ve yaşlanan nüfusun getirdiği zorlukların üstesinden gelme olarak belirtildi.

Buna göre, çiftlere ikinci çocuk yapma hakkı tanındı. Önceki uygulamalarda, şehirlerde bir, köylerde ise ilk çocuk kız ise ikinci çocuğa müsaade ediliyordu.

Tek çocuk politikasının getirdiği nüfustaki dengesizlik gibi toplumda oluşan sorunlar nedeniyle bu uygulama da 2013 yılında değişti ve çiftler eğer ailelerinin tek çocukları ise ikinci çocuk yapmaya müsaade edilmişti. Bu uygulamadan sonra 1.45 milyon çift (ikinci çocuk hakkına sahip çiftlerin yüzde 13’ü), ikinci çocuk yapmak için müracaat etmişti.