TEKNOLOJİ: iOS 9’un sinir bozan 10 özelliği!

Apple’ın yeni mobil işletim sistemi iOS 9, çok sayıda yenilik içeriyor. Ancak bazı detaylar hala eskisi gibi. iOS işletim sisteminin iOS 9’da hala değiştirilmeyen detayları, kullanımı zorlaştıran seçenekleri ve daha fazlası galerimizde.

Ana ekrandaki uygulama ikonları yerleşimi yıllardır değişmedi. Sık kullandığınız uygulamaları parmak hizanıza yaklaştırmanız mümkün değil. Bunu yapmak için ekranı tamamen ikonlarla doldurmanız gerekiyor. Bu özelliği halen değiştirilmemesi şaşırtıcı.

İlk iPhone modelinden bu yana dosya paylaşımı konusunda iTunes’a adeta muhtacız. Android tarafında sadece dosyaları sürükleyip bırakarak aktarım yapabiliyorken, iOS tarafında iTunes olmadan telefona bilgisayardan bir şey aktarmak mümkün olmuyor.

Kredi kartı bilgileri, telefon numarası paylaşımları, şifre giriş ekranları gibi alanlarda numerik klavyenin eksikliği büyük oranda hissediliyor. iOS’in klavyesindeki numara dizilimi hiç pratik değil ve oldukça uğraştırıcı.

Hemen her kullanıcının telefonundan 10’dan fazla uygulama var. Bu uygulamalar hergün bildirim gönderiyor. Ancak iOS’ta bildirimleri kolayca tamamen silmek mümkün değil. Android tarafında bildirimleri kaydırarak silebiliyorken, iOS’ta daha fazla uğraşmak gerekiyor.

iPhone’larda LCD ekran teknolojisi kullanılıyor. AMOLED ekranların aksine LCD ekranlar, özellikle karanlık ortamlarda gözü çok yoruyor. En kısık ekran ışığında bile geceleri ekrana bakmak zor oluyor. Ancak iOS 9’da bunu önlemek için ekranı daha fazla kısmaya yarayan bir özellik eklenmedi.

iOS işletim sisteminin Erişilebilirlik sekmesinden font değişimi yapmak mümkün. Ancak konu App Store’a geldiği zaman font değişimi işe yaramıyor. App Store içerisindeki fontlar o kadar ufak ki gözlük kullanmayan birinin bile okurken dikkatli olması gerekiyor.

iPhone 6s ve iPhone 6s Plus modellerinde 4K video çekim özelliği bulunuyor. Ancak bu özelliği Kamera uygulaması içerisinden aktifleştiremiyoruz. Ayarlar > Fotoğraf & Kamera > Video Kayıt sekmesinden her seferinde video seçeneğini değiştirmek gerekiyor.

iOS 9 ile birlikte gelen Live Photos yani Canlı Fotoğraflar özelliği, fotoğrafı çekmeden önce ve çektikten sonra 1.5-1.5 olmak üzere toplamda 3 saniyelik bir video kaydediyor. Ancak Fotoğraflar’a baktığınızda hangisinin Live Photos olduğunu anlamanın bir yolu yok. Tek tek açmak gerekiyor.

Android ile kıyaslandığında iOS işletim sisteminde duvar kağıdı değiştirmek tam bir işkence. Ayarlar > Duvar kağıdı > Yeni bir duvar kağıdı seç sekmesinden yapılan bu işlem gereğinden fazla detaylı değil mi?

Ekranın altından yukarı çekerek aktifleştirilen kontrol merkezinde hala Wi-fi ağı seçimi ve hücresel veriyi açıp kapatma gibi özellikleri kontrol edemiyoruz. Apple cihazınların ne önemli ihtiyaçlarından biri bu.