SİYASET: Davutoğlu: “Türkiye’ye düşmanlık göstereni sınırımızda yaşatmayız”

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu, “Türkiye’ye sınır olacak kim varsa Türkiye ile dost olmalı, düşmanlık göstereni sınırımızda yaşatmayız. İster bu PKK kampları olsun Kuzey Irak’ta, ister YPG-PYD kampları olsun, kantonları olsun Suriye’de, isterse başka yapılar olsun, Türkiye sınırında Türkiye’ye düşman unsur yaşatmayacağız” dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, katıldığı bir televizyon programında Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı. Diyarbakır’da DAEŞ’e yönelik operasyonda kapıya yerleştirilen TNT bombalarının patladığını ve 7 teröristin etkisiz hale getirildiğini ifade eden Davutoğlu, “Çok önemli bir operasyondu. Oradan elde edilen bilgilerle tabii varsa ve aktif hale gelmesi mümkün bütün uyuyan hücrelere de gerekli müdahalede bulunulacak” ifadesini kullandı.
Davutoğlu, “Olası saldırılara ya da olası bağlantılara dair önemli bilgilerin ele geçirildiği bir operasyon olduğunu rahatlıkla söyleyebilir miyiz” şeklindeki soruyu “Tabii ki” diyerek cevapladı.
“Bizim bu konularda gereğini yapmadığımız gibi ithamlarda ve sorumsuzca açıklamalarda bulunan sayın genel başkanlara ithaf olunur” diyen Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti: “Emniyet birimlerimiz canlarını ortaya koyarak bir taraftan DEAŞ ile mücadele ediyor Diyarbakır’da, bir taraftan PKK ile mücadele ediyor. Bizim genel başkanlar ise PKK’ya da DEAŞ’a bir şey söylemiyorlar. Bize saldırıyorlar katil diye. Gerçekten ibretlik bir dönemden geçiyoruz, halkımızın bunu çok iyi değerlendirmesi gerekiyor. Gelin beraber mücadele edelim, ‘Hayır’. Bırakın biz mücadele edelim ‘Hayır, çünkü bu işin sorumlusu sizsiniz’. Bırakın diye sormuyoruz da gerekeni yapıyoruz. Bu halkımızın gözü önünde cereyan eden son derece herkesin ibret alması gereken süreçler bunlar.”
Davutoğlu, PYD’nin vurulmasıyla ilgili açıklamalarına karşılık, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın “Orada IŞİD dururken PYD’yi vurmak Davutoğlu için utançtır” sözlerine ilişkin, şunları kaydetti:
“Utanması gereken Demirtaş. Utanması gereken şu anda dahi terör eylemi yapan PKK’yı savunan Demirtaş. Ben hiçbir yerde DEAŞ’ı herhangi bir şekilde mazur gösteren veya DEAŞ’a karşı operasyon yapılmaması gereken bir tavır sergilenmesine göz yummadım. Evet DEAŞ’a da PKK’ya da vuruyoruz. Gerekirse YPG’ye de. Yarası var gocunuyor Demirtaş. DEAŞ’a vurmadık mı? 24-26 Temmuz’da iki kez PYD’ye vurduk. Aynı saatlerde biz DEAŞ’a operasyon yaparken fırsat bilip Fırat’ın bu yakasına geçip kendilerinde alan kazanmaya çalıştılar. Biz DEAŞ’ı vuracağız, PYD ilerleyecek. Öyle mi? Bir taraftan da PKK bize saldırırken. Demirtaş bu kurnazlıkları bırakmalı. Biz alanda ne olduğunu biliyoruz. Türkiye’ye vurmak için kafasını kaldıranın kafasını ezeriz. Çok açık söylüyorum. Oradaki ne DEAŞ Arapları, ne YPG SuriyeKürtlerini temsil ediyor, ne de PKK Türkiye ya da Irak Kürtlerini temsil ediyor. Bunların hepsi bizim için aynı kategoridedir. Farklı kategoride de olabilirlerdi. PYD Eş Başkanı Türkiye’ye geldi 2013’te. PKK ve PYD Türkiye’ye saldırmak yerine çözüm sürecini işleterek silahlı unsurları Türkiye’den çıkarsalardı bugün bambaşka bir bölge, bambaşka bir Suriye, bambaşka bir Türkiye olurdu ama bunu yapmadılar. Bizi aldatmaya, bizimle çözüm süreci bağlamında yaptıkları mutabakatı yok sayarak bir takım başka istihbarat unsurlarıyla işbirliği yapıp Türkiye’ye zarar vermek istediler. Buna biz göz yummayız. Herkes şeyini bilecek. Fırat’ın batısına PYD geçmeyecek. Doğusunda ne yapacaklarına da sonra bakacağız. Bu doğuda istedikleri gibi Türkiye’ye zarar verecek faaliyetler yapacakları anlamına gelmiyor.”
Davutoğlu, PYD’nin Tel Abyad’da etnik kıyım yaptığını, Arap ve Türkmen köylerini boşalttığını, bunu uluslararası gözlemciler ve Birleşmiş Milletler gözlemcilerinin söylediğini belirtti. PYD’nin orada savaş suçu işlediğini aktaran Davutoğlu, “PYD siyasi kanadı, YPG askeri kanadı. Savaş suçu işliyor. YPG yapıyor diye savaş suçuna sessiz mi kalınacak? Kılıçdaroğlu için PKK ne zulüm yaparsa mazur görülmeli, öldürülen PKK teröristlerinin cenazelerine gidilmeli, DEAŞ yaptığında kınanmalı, Özgür Suriye Ordusu yok sayılmalı, Suriye bunların at oynattığı bir yer haline gelmeli. Olmayacak o” ifadesini kullandı.
Türkiye’de seçim sonrasında durumun farklı olmayacağını vurgulayan Davutoğlu, “Türkiye’ye sınır olacak kim varsa Türkiye ile dost olmalı düşmanlık göstereni sınırımızda yaşatmayız .İster bu PKK kampları olsun Kuzey Irak’ta, ister YPG-PYD kampları olsun, kantonları olsun Suriye’de, isterse başka yapılar olsun, Türkiye sınırında Türkiye’ye düşman unsur yaşatmayacağız. Bunu bilsinler, öğrensinler. Bize dost olmak istiyorlarsa 2013’te silahları bırakacaklardı. Kobani olayları esnasında oradan unsurlar, Suriyeli Kürt kardeşlerimiz oradan alındı. Masum Kürt’ü, Arap’ı… Tel Abyad’dan Arap, Bayırbucak’tan Türkmen, Kobani’den Kürt aldık. Dolayısıyla burada tutumumuz çok açık” diye konuştu.
Davutoğlu, HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın “1 Kasım’dan sonra yeni bir sayfa açılacak” sözleriyle ilgili ise Demirtaş’ın küçük kurnazlıklar yaptığını dile getirdi. Birilerinin Demirtaş’a küçük kurnaz akıllar verdiğini söyleyen Davutoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bir kere ciddiye alınmak istiyorsa takındığı tutuma dikkat edecek. Bir konuda karar aldıklarında o kararın gereğini yapacaklar. 1 Kasım’dan sonra terörle mücadele bakımından 31 Ekim ile 1 Kasım, 1 Kasım ile 2 Kasım arasında bir fark olmaz, seçim neticesi ne olursa olsun. Nihayette Ak Parti ya tek başına iktidar ya koalisyon ama tek başına iktidar, biz öyle görüyoruz. Koalisyonu farazi olarak söylüyorum. Bir kritik eşikte olduğumuz da aşikar. Hangi şartlarda olursak olalım bizi aldatan, bize ihanet eden kimsenin yeni sözüne itibar etmeyiz. Sınırlarımızda Türkiye düşmanı tek bir unsur bırakmayız. Ya dost olacaklar, ya bize zarar vermeyecekler. Suriye’de, muhalefet Özgür Suriye ile birlikte davranacaklar, rejimle işbirliği yapmayacaklar, Türkiye’ye zarar vermeyecekler ya da. Biz bunu Batılılara da söyledik. Sayın Merkel’e ve diğer dostlarımıza da. Şu anda biz PKK’yı artık çözüm sürecinin sürdüğü dönemdeki gibi görmüyoruz. PKK’ya yapılan ve PKK’ya gidecek şekilde YPG ve PYD’ye yapılan her yardım Türkiye’ye hasmane tutumdur. Çok açık çünkü oradan PKK’ya gidecek. PKK’dan Kuzey Irak’a. Irak’tan da Türkiye’ye girecek. Çok net hasmane bir tutumdur. Hiçbir şekilde göz yummayız. Atılan yardımlar konusunda da tutumumuz açık. Bunu ABD’ye, Rusya’a söyledik. İlgili ülkelere de söyledik. Bu konuda farklı bir tutum olmaz.”