SAĞLIK: Yağ mı karbonhidrat mı?

Amerika’da yapılan bir çalışmaya göre diyetlerde yağı azaltmanın karbonhidratı azaltmaya göre daha fazla yağ kaybı sağladığını ortaya koymuştur. Araştırmacılar diyetleri ve egzersizleri kontrol altında olan kişileri incelemiştir. Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün analizlerine göre alınan kalori azaltıldığında yağ kaybı gerçekleşmekte ancak yağ alımı azaltıldığında bireylerin yağ kaybı olduğu ortaya konmuştur.

Amerika Ulusal Diyabet, Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsünden Dr. Kevin Hall’a göre karbonhidratı azalttığınızda yağ kaybı sağlanacağı kesin ancak yağı azalttığınızda kaybedeceğiniz yağ miktarından kesinlikle fazla değil. Bu sebeple sadece karbonhidratı azaltmak kilo vermek için kesinlikle mantıklı bir hareket değil.

19 obez kişi ile yapılan ve günlük 2700 kalori verilen başka bir çalışmada, bireylerin iki hafta sonunda kalori miktarları yağ ve karbonhidrat alımını kısıtlayarak üçte bir oranında azaltılmış. Çalışma sonucuna göre her iki yöntemde altı gün sonra yağı azaltan bireyler 463 g kaybederken karbonhidratı azaltanlar 245 g yağ kaybetmiştir.

Bu çalışmaların sonucuna göre özellikle karbonhidratın azaltılmasını savunan diyetlerin (Ducan Diyeti, Karatay Diyeti) maskesinin düştüğünü görüyoruz. Çalışmalar özellikle düşük glisemik indeksli tam taneli unlardan üretilen gıdaların sağlıklı gıdalar olduğunu ortaya koymuştur.