SİYASET: Dursun Çiçek: “Büyük başarılara imza atacağız”

CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek ile Beşiktaş Radyo’da yaptığım çok keyifli bir röportaj oldu. Seçime bir kaç gün kala neler yaptıklarını düşüncelerini seçim çalışmalarını konuştuk. İşte o röportaj
Nasılsınız Dursun bey?
Çok tatlı bir koşuşturma içerisindeyiz. İnşallah 1 Kasım’da bunun ödülünü alacağız.
Spor için neler söylersiniz?
Tabii spor çok önemli, milletimizin başarı haberlerine çok ihtiyacımız var. Dolayısıyla bu günlerde oynanan bu maçlarda başarılı sonuçlar alan Beşiktaş’ı Fenerbahçe’yi kutluyorum.
7 Haziran’a göre daha büyük bir destek var bize onu net görüyorum.
Türkiye hem siyasette hem spor’da karanlıkları bırakacak. Çok daha büyük başarılara imza atacağız. Ülkemize barış gelecek, terör bitecek herkes bunu bekliyor ve istiyor.
Ergenekon davası yargıtay’da, şimdi bekliyoruz milletçe bunun hesabını soracağız.
Bu kumpası kuranlardan. İlker Başbuğ’un bir savunması var, “Kendi ordusuna dış güçlerle birlikte kumpas kuranlar bu ülkenin ferdi olamaz.” Bu karanlıkları bir daha yaşamayacağız. Herkes bundan ders alacak. Kandırılmayacak kimse. Umudumuz bu yönde.
Dursun Çiçek bu sözler ağzından dökülürken gülümsüyor. Bende bu anı ölümsüzleştiriyorum. Gülümsemiyor onu güldürebilen büyük bir iş başarmış olur demişti bana röportajda ve işte o an bende hemen fotoğraflıyorum. Eren Erdem’e kanıt olsun diye.
Evet asker olduğumuz için böyle bir algımız var, ama gülmesinide eğlenmesini de biliyoruz elbette, özelllikle karşımızda ismi Neşe olan bir hanımefendi varsa elbette gülümserim.
Bu seçim 7 Haziran’ın ikinci turu gibi olacak. 7 Haziran’da irade’ye saygı göstermeyenlere bir tepki var. Bu sandık’ta ciddi bir yansımasını göreceğiz. Saray’ın vermediği başbakanlığı sandık’ta alacağız. Bunun için mücadele edeceğiz. Bu irade’ye saygı göstermeyenlere millet oyları ile tepkisini göstererek CHP’yi birinci parti yapacak. Biz de bu amaçla sokaklardayız. Çok iyi tepkiler alıyoruz. Sevgilerini gösteriyorlar.
İnsanlara sandıklara gitmesini öneriyoruz. Geçen gün Sarıyer’de bir eve gittik. İki tane kangal köpek bizi karşıladı. Ev sahibi bize dedi ki; Komutanım bunlar normal’de böyle davranmazlar size bir hav bile yapmadılar. Demek ki sizin mağduriyetinizi onlar da algılamışlar. Size tepki göstermediler. Onlar da size sevgiyle yaklaştılar. Yani insanlarında bu şekilde algıladığını düşünüyoruz. Haksızlığa karşı duracaklarını ve sandık’ta oylarıyla bunu gösterecekler diye düşünüyoruz. Milli iradeye de saygılıyız.
Asker kökenli bir milletvekili olarak CHP’nin içinden tabandan size eleştirilerde geldi, bu yaşadığınız bu durumu avantaja çevirdiğinizi ve kolaylıkla milletvekili olduğunuz ve siyasette yer almamanız gerektiği yolunda konular gündeme geldi bununla ilgili bende sormak istiyorum durum böylemi gerçekten?
Çok güzel bir soru teşekkür ediyorum, buna bir açıklama getirmek isterim. Siyaset millete hizmet aracı, siyaset bir meslek değil, para kazanma aracı değil. O nedenle diyoruz seçimle gelen kadrolar iki dönem olsun istiyoruz. Bütün partilere ön seçimle gelen adaylar olsun. Benim vekilimin kim olacağına partinin başındaki lider neden olsun. Ben bütün ilçelerde birinci yada ikinci oldum. Ben Atatürk ilkelerinden hiç ödün vermedim, bu davalarda da masum oluşum zaten bu soruyu soranlar benim durumumdan emin olsalarda tüm ilçeler de ikinci değil birinci çıkardım. Beni tanıdıktan sonra bu fikirleri değişti. Askerlere karşı da biraz ön yargı var, askerlik sistemi itibari ile çok iyi yetişiyoruz. Askeri lise’den başlayarak meslek içi eğitimlerle yurtiçin de ve yurtdışında çok fazla eğitim alıyoruz. Biz yurtdışında da ülkemizi temsil ediyoruz yani bu konularda oldukça tecrübeliyiz. İyi yetişmiş, strateji bilen uluslararası ilişkilerden anlayan askerlerinde tabi elbisesini çıkararak siyasette yer alması siyaset açısından kazanım olacaktır. İnsanlar beni tanıyınca ön yargılarından vazgeçiyorlar.
Bu kumpas sürecinde de Cumhuriyet kadınlarından çok büyük destek gördük.
Genel Başkanımız kurultay’da gençlerin kotası az bunu artıralım. Seçim beyannamesini gençlere adadık.
Gençlerin eğitim ve iş sıkıntıları var onlara ve kadınlara pozitif ayrımcılık yapmamız gerekli. Eğer bunu yaparsak gençler bu ülkeyi yönetmeye aday olacak.
Gençlerin ve Kadınların olduğu bir ülke nasıl olacaktır hayal edersek?
Şimdi düşünün Beşiktaş’ta belediyenin başında 25 yaşında genç bir kadın olduğunu, sizin gibi bir medya mensubu birinin olduğunu burdan yanlış bir karar çıkarmı? Mümkün değil…Ne çevre sorunu olur, ne gençlik sorunu olur ne tartışma ne kavga…
Bu bir teklif mi Dursun bey bana? (gülüyoruz)
Evet evet bu bir teklif neden olmasın kadınların, gençlerin birarada olduğu eş başkanlık sistemi harika bir fikir. HDP’nin bu konuda ki eş başkanlık sistemini çok beğeniyorum.
CHP’de demokrasi var diyorsunuz, ön seçim yapıldı ve üyeler adaylarını belirledi, blok listeler belirleyerek adayı öne çıkarmak için toplu oy kullandılar bu sizce demokrasimi?
Evet ne güzel işte Demokrasi bu hep birlikte karar veriliyor, itiraz eden varsa söylüyor ortaklaşa karar veriyor. Ama parti başkanları kendine yakın isimleri yazıyor bu daha demokratik olmuş oluyor.
92 yıllık tarihimizde bir meclis ilk defa görev yapmadan seçime gidiyoruz. 2015’i kaybettik. Bizde kızıyoruz milletin sorunlarına hizmet etmek varken seçimle uğraşıyoruz.
Kendinize zaman ayırıyormusunuz? En çok ne yapmayı seviyorsunuz bu zamanlarda?
Kendimize çok zaman ayıramıyoruz. Sabah 8’de bir başlıyoruz toplantılara gezilere, gece 11 yada 12 gibi gidebiliyoruz evimize ve telefonumuz uyumanın dışında her saat açık isteyen ulaşabiliyor hatta iddiaya giriyorlar Dursun Çiçek açacakmı telefonu arayalım soralım diye.
Yorgun hissediyormusunuz kendinizi?
Ben hissetmiyorum kondisyon ve spor yaptığım için ama bizimle birlikte çalışanlar zaman zaman yorulup başka bir ekibe bıraktıkları oluyor. Spor yapmayı çok seviyorum. İlk fırsatta yüzme, kondisyon, koşu, basket, voleybol hatta milletvekili arkadaşlarımız ile futbol oynuyorum.
Türkiye Büyük Millet Meclisinden bir futbol takımı çıkar dersek mümkünmüdür, kaleci kim olur mesela?
Tabi rahatlıkla kurabiliriz böyle bir takım hatta ikinci bölgeden bile kurabiliriz kaleci biraz boylu poslu olmalı ben de yapabilirim kalecilik hatta Aykut bey’de olur. Bu bölgenin özellikle daha yakın olduğumuz açısından daha yakın tanıyoruz birbirimizi.
CHP’nin gençlerine ve kadınlarına çağrı yapıyorum, biran evvel gelsinler birlikte çalışalım ve bizden bu görevleri devr alsınlar, belki yaşdaşlarım bana kızacaktır ama genel başkanımızın da isteği bu doğrultuda.