DÜNYA: Maraş’ı istediler!..

Rumlar: Türkiye Maraş’ı geri verirse AB fasıllarına veto kalkabilir. Rumlar, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) başlıklarına ilişkin vetoyu ancak Maraş’ın iadesi konusunda ilerleme sağlaması durumunda kaldırabileceklerini açıkladı.

Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, daha fazla başlığın açılmasının mümkün olabilmesi için belirli faaliyetleri ileriye götürmesinin Türkiye’ye bağlı olduğunu ifade etti.

23 ve 24. fasıllar için Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anasatasiadis’in, kapalı Maraş’ın yasal sahiplerine geri verilmesi önerisinin bulunduğunu belirten Hristodulidis, “Bu da, bize iki faslın açılması ihtimalini inceleme olanağını tanıyacaktı.” dedi. Hristodulidis ayrıca katılım müzakerelerinin hükümetlerarası bir süreç olduğunu, bir başlığın açılması veya kapanması için ise 28 üyenin olur görüşüne ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

ANASTASİADİS: TÜRK LİMANLARI AÇILMALI VE GÜNEY KIBRIS TANINMALI

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis de konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ileriki günlerde bir araya geleceğini ve Türkiye’ye ilişkin katılım başlıklarının açılması konusunu görüşeceğini ifade etti.

Katıldığı bir etkinlikte konuşan Rum lider, Merkel’in başlıkların açılmasına ilişkin açıklamalarını yorumlamasının istenmesi üzerine, Madrid’de yapılacak olan Avrupa Halk Partisi toplantısı çerçevesinde Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya geleceğini söyledi.