TEKNOLOJİ: TÜRKSAT 4B uzaya fırlatıldı

TÜRKSAT 4B ile daha düşük maliyetle yüksek hızlı internet erişimi sağlanması hedefleniyor. Türkiye’nin 7. uydusu TÜRKSAT 4B, Kazakistan’ın Baykonur Uzay Üssü’nden dün gece Türkiye saati ile 23.40’ta uzaya fırlatıldı. TÜRKSAT 4B ile uydu üzerinden verilen internet hizmeti, “şerit sayısı” artacağı için hızlanacak. Fırlatmadan 9 saat 13 dakika sonra yani bu sabah itibarıyla yörüngeye yerleşmesi beklenen uydu ile düşük maliyetle yüksek hızlı internet erişimi sağlanması hedefleniyor. Toplam 3 Gbps veri haberleşme kapasitesine sahip olacak TÜRKSAT 4B uydusunun, 792 MHz Ka frekans band kapasitesinin televizyon kanallarının canlı yayın geçişlerinde yaygın olarak kullanılması planlanıyor. Aralık ayında ticari faaliyetlere başlaması planlanan 4B uydusunun operasyonel manevra ömrü 30 yıldan fazla olacak. Uydu askeri haberleşme ihtiyaçları için de kullanılabilecek. Türk mühendislerin de üretim sürecinde bulunduğu TÜRKSAT 4B uydusu, karasal altyapı üzerinden internet götürülemeyen bölgelerin yanı sıra komşu ülkelere geniş bant internet servisi sağlayacak.

DAHA FAZLA TV KANALINA HİZMET VERİLECEK

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Ka-Bant ile uydudan sağlanan internetin hızında artış sağlanacağını belirterek, “TÜRKSAT 4B uydusunda yer alan Ka-Bant ile daha uygun maliyetle yüksek hızlı internet erişimi ve toplam 3 Gbps veri haberleşme kapasitesi artışı sağlanacak” dedi.

Bilgin, uydunun Ka frekans bandında sağlayacağı 792 MHz ilave kapasitenin televizyon kanallarının canlı yayın geçişlerinde de yoğun olarak kullanılacağını ifade ederek, “TÜRKSAT 3A, TÜRKSAT 4A haberleşme uyduları üzerinde veri haberleşmesi ve canlı yayın geçişleri için ayrılan kapasite TÜRKSAT 4B uydusuna aktarılarak, 42 derece doğu yörüngesinde televizyon yayıncılığı için kapasite artışı sağlanacak ve daha fazla TV kanalına hizmet verilecek” diye konuştu.

1 ŞERİTTEN 8-9 ŞERİDE ÇIKACAK

Uzmanlar, TÜRKSAT 4B ile uydudan alınan internette hızın artması ve maliyetlerin düşmesi konusunda şunları söyledi: “Bu uydu teknolojisi ile sinyal gücü artacak, frekans çoğullaması yapılabilecek. Diğer bir deyişle daha önce bir şeritli bir yolunuz vardı. Bir şeritte yalnız bir araba ilerliyordu. Yeni uydu, şerit sayısını birden 8-9’a çıkaracak. Şerit sayısının artması nasıl ki arabanızın trafiğe takılmadan, hızla yol almasını sağlarsa, yeni uydu da teknoloji sayesinde hızlı erişim sağlayacak.” Uzmanlar, uydu üzerinden sunulan internette fiyatların da rekabet ve yeni teknolojinin sağladığı imkânlarla düşmesinin beklenebileceğini söyledi.