TEKNOLOJİ: İlk Apple Bilgisayar Satışta!

Çok nadir olan ve muhtemelen dünyada 60 tane bulunan Apple 1, bu ay sonunda Christie’s açık artırmasında tahmini 773 bin dolardan satılmaya hazırlanıyor. Bilgisayarın kondisyonu bir yana, Apple 1’i bu kadar nadir yapan özellik, açık artırma evine göre Ronald Wayne’in bizzat kaleme aldığı kullanım kılavuzuna sahip olması. Ronald Wayne, Apple’ın eski kurucularından biri ve şu anda 629 milyar dolareden bütün hisselerini o zamanlar 800 dolara satmış.
371 bin dolardan satışa başlanacak olan Apple 1, Christie’s açık artırmalarındaki en pahalı başlangıcı yapma özelliğini taşıyacak. Firmaya göre bu Apple bilgisayar en son 2005 yılında çalıştırılmış ve o günden sonra bir daha hiç açılmamış.
İlk Apple bilgisayarının özellikleri
Christie’s üzerinde satışta olan Apple 1, anakart, beyaz seramik MOS (Metal oksit yarı iletken) teknolojili6502 mikro işlemci, 8 KB RAM, Apple kaset arayüzlü kart sistemine ve orijinal 3 Big-Blue güç kaynağı kapasitörlerine sahip.
Başka bir Apple 1, Haziran ayında bir bayan tarafından değerinin farkında olmadan geri dönüşüm için atılmasıyla ortaya çıkmıştı. Geri dönüşümü yapacak firma o Apple 1 bilgisayarını 200 bin dolara satmış, medya yardımıyla o bayanı bulup satılan fiyatın yüzde 50’sini ona teslim etmişti.
Şu ana kadar Apple 1, en yüksek 905 bin dolardan satılmış. Geçen sene yapılan bu satış, 500 bin dolarolarak beklenmiş ancak söz konusu bilgisayar Apple 1, Steve Wozniak’ın 1976 yılında kendi elleriyle yaptığı özel 50 üründen biri olduğu için daha yüksek rakamdan alınmıştı.
Bu ay sonuna doğru bitecek olan Apple 1 açık artırmasında teklifler 29 Ekim günü son bulacak.