GÜNDEM: KKTC Su Temin Projesi’nin açılışı gerçekleştirildi

Türkiye’den KKTC’ye su temin edilmesini öngören ve “asrın projesi” olarak adlandırılan projenin Anamur ayağındaki açılışı sona erdi. Açılış öncesi Gazipaşa Havaalanı’nda vatandaşlara hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ”Bu millet her şeyi yapar yeter ki iç ve dış düşmanlara karşı uyanık olalım” dedi. Erdoğan, şunları söyledi: “4 yıl önce temelini atmıştık, bugün açılışını yapıyoruz. Biz karadan gemileri yürüten Fatih’in torunlarıyız. Yeri geldi boğazda denizin altından Marmaray’ı inşa ettik, Avrasya Tüneli de önümüzdeki yıl açılacak. Bu millet her şeyi yapar yeter ki iç ve dış düşmanlara karşı uyanık olalım. Hep birlikte aşamayacağımız şey yoktur. 1 Kasım çok önemli, kardeşliğimize gölge düşürmek isteyenlere gerekli cevabı vereceksiniz.”
Türkiye’den Kıbrıs’a boru hatlarıyla su getirilmesi projesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakan olduğu 2011 yılında Mersin’in Dragos Çayı üzerine Alaköprü Barajı’nın temel atma töreniyle başladı. 1.6 milyar liraya mal olan projede, Türkiye ile KKTC arasına 80 kilometrelik askılı boru sistemi kuruldu. Borular, denizin 250 metre altından şamandıralar ile bağlandı ve ilk su geçen ay Ada’ya ulaştı. Boruların içindeki tuzlu deniz suyunun boşaltma işlemi de geçen hafta tamamlandı. Türkiye’den gelen su arıtma tesisinden geçtikten sonra Devlet Su İşleri’nin (DSİ) yaptığı KKTC tarafındaki Geçitköy barajına boşaltılmaya başladı.
Projenin Türkiye ayağındaki törenin ardından KKTC’de de ayrı bir tören düzenlenecek. Ağustos ayında son boru montajı için Ada’ya gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 28 Ekim’de suyun başkent Lefkoşa’ya ulaşacağını ve ardından törenin yapılacağın duyurmuştu.
Törende ilk konuşmayı KKTC Başbakanı Ömer Soyer Kalyoncu yaptı. Kalyoncu, konuşmasında ”Bize hayat katıyorsunuz, teşekkürlerimizi iletiriz” dedi. Kalyoncu, şunları söyledi:
Asrın projesinin açılışında burada olmak bir mutluluktur. Su hayattır, biz su bakımından gittikçe fakirleşiyoruz. Suyumuz tuzlanmaktadır.
Biz Anadolu halkına Türkiye Cumhuriyeti devletine teşekkür ederiz. Bizimle ekmeğini paylaştığı gibi suyunu da paylaşıyor. Bize hayat katıyorsunuz, teşekkürlerimizi iletiriz. Bu su gün gelecek barış suyu da olacak. Sağlık, barış ve refah sizinle olsun.”
Daha sonra kürsüye çıkan Başbakan Davutoğlu, projeyi ‘dünya çapında bir eser’ olarak tanımladı ve şunları söyledi: “Hepinizi saygı ve muhabbetle selamlıyorum. Misafirlerimiz anavatana hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Burada bugün göğsümüzü kabartan bir açılış için buradayız. Dünya çapında bir eseri dünyaya açıyoruz, şükrediyoruz milletimize armağan ediyoruz. Bugün Anadolu ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bir kez daha kucaklaşıyor
Dünyada eşi benzeri olmayan muhteşem bir su köprüsü kuruyoruz. Dünya çağında bir projeyi Kıbrıs’a hediye ediyoruz, bu büyük projeleri hayal edemeyenler utansın. Bütün dünyaya sesleniyoruz Türkiye ile Kıbrıs hiçbir zaman ayrılmayacak şekilde kenetlenmiştir. Anavatan’ın suyu şıkır şıkır akacaktır. Anavatan’dan yavru vatana Anadolu’nun suyunu götürüyoruz mübarek olsun
Çanakkale şehitlerine de bir selam gönderiyoruz buradan. Artık köprüyle birbirine bağlanıyor.”
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da konuşmasında şunları söyledi:
“Hepinize sevgi ve saygılarımız sunuyorum. Kuşkusuz sizler hassas bir dönem geçiriyorsunuz, 2 hafta sonra oylarınızı vereceksiniz. KKTC’de seçim olduğu zaman Türkiye bize dönüp baktığında bizim renklerimiz arasında bizim partilerimiz arasında fark gözetmiyor ve bundan dolayı büyük memnuniyetle karşılıyoruz. Ben de Türkiyemize baktığımda hepiniz bir ve bütün olarak görüyor ve kucaklıyorum. 1 hafta önce Ankara’da 97 kardeşimizi yitirdiğimiz korkunç bir terör olayı yaşandığında sizlerde birlikte biz de ağladık. Eğer Türkiye yas tutuyorsa KKTC’de yastadır dedik. Bu güzel ülke barış ve huzura kavuşsun en büyük temennim budur. 1 hafta önce kederi paylaştık şimdi bir büyük sevinci paylaşıyoruz ve aranızda bulunuyoruz. Küresel ısınmanın yaşandığı günümüzde su petrolden daha önemli hale geldi. Bu su Kıbrıs’ın üretimini artıracak. Sarı olan rengimiz bizi yeşil adaya döndürecek. Böylesi bir gelişme kendi ayakları üzerinde durabilecek bir KKTC’nin yaratılması demektir. İlk defa böylesi bir proje gerçekleşiyor
Sürdürebilirliği çok önemlidir. Doğalgaz, su, elektrik bütün bunları tüm taraflara kazanç sağladığını ben şimdiden görebiliyorum. Gerçek anlamda bir barış suyunu konuştuğumuz ben de teyit etmek isterim. Bu projeye büyük emek, büyük takip ve ilgisini esirgemeyen Sayın Tayyip Erdoğan’a teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Onun iradesi olmasa bu konuda hala bir sonuç almış olmazdık, bunu söylemek benim vicdan borcumdur. Sayın ilgili bakanların birlikte yaptığı bu çalışmalar bize bu mutlu sonucu getirmiştir
Türk halkı bugün 2,5 milyon mülteciyi barındırıyor.
Bu mültecilerle aşını paylaşıyor. Bize yaptığı katkıların yanında bir ek olarak bizimle suyunu da paylaşıyor. Bu konuda alın teri döken herkese teşekkür ediyorum. Hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın ardından kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan, projenin önemine değinerek şöyle konuştu:
“Sizleri en kalbi duygularımla, sevgiyle selamlıyorum. KKTC su temin projesinin ülkemize ve KKTC’li kardeşlerime hayırlı olmasını diliyorum. Dün gece Türksat 4B uydumuzu başarıyla uzaya gönderdik. Dün gökyüzünde büyük bir başarıya şahitlik etmiştik. Bugün de Akdeniz’in altında benzer bir başarıya şahitlik etmek için buradayız. Bu millet karadan gemileri yürüttü, bu millet boğazın altından Marmaray’ı inşa etti. Bu millet şimdi Anamur’da Kuzey Kıbrıs’a denizin altından su naklini gerçekleştiriyor. Bu millet bir olursa, diri olursa hep birlikte Türkiye olursa, aşamayacağı engel yoktur. Kıbrıs’a su temin edecek Alaköprü Barajı’nın temelini hatırlayın, yine burada atmıştık. Alaköprü Barajı’nın açılışı çok istisna bir açılıştır. Mart 2014’te tamamladık, öngörülen tarihte bitirdik. Dünyada ilk kez uygulanan bir mühendislik çalışmasıyla inşaa ettiğimiz boru hattını Ağustos ayında tamamladık. Alaköprü Barajı’ndan alınacak suyu 24 km’si Türkiye tarafında 80 km’si denizde ve 3 km’si Kuzey Kıbrıs tarafında olmak üzere 107 km ile Geçitköy’e aktarmış bulunuyoruz. KKTC’nin 50 yıllık içme ve sulama suyu ihtiyacını karşılamış oluyoruz. İşte gerçek millilik budur, gerçek milliyetçilik budur. Bunun bilinmesi lazım lafla olmuyor bu iş. Adalar’a benzer bir şekilde su götürmemiz üzerine bu proje bize gelmişti.
Veysel Bey bütün gayretiyle denizin altından boru döşeyerek adalara su götürmüştür, sıkıntıyı gidermiş olduk. Başbakanlığımız döneminde başlattığımız çalışmaları bugün sonlandırdık.
Gerçi ben KKTC’nin cumhurbaşkanı, başbakanı yanında söylemek bana düşmez ama bir güzel Kıbrıs türküsünde ne deniliyor; ‘Portakal atışalım, beraber kapışalım, sen oradan gel ben buradan Kıbrıs’ta buluşalım.’ Ülkemizde 13 yılda 2559 enerji, sulama, içme suyu amaçlı tesis inşa edildi. Şehirlerimizin içme suyunu temelli çözdük. Çünkü biz ne dedik; su, yol medeniyettir demiştik. Suyu olmayan ülkenin medenilikten bahsetmesi mümkün mü? Belediye Başkanı olduğum zaman sular akmıyordu. Vatandaş temizlenecek su bulamıyordu, 1 sene içinde çözdük. Kuraklık yaşadık ama kimseye zorluk yaşatmadan çözmeyi başardık. İstanbul’un uzun yıllar boyunca ihtiyaç duyacağı içme suyunu garanti altına almış oluyoruz. Ankara için de böyle bir proje var. Gerede’den Çamlıdere’ye su aktarıyoruz. 13 yılda hayata geçirdiğimi projelerle hidroelektrik üretimini yükselttik ve büyük bir başarıya imza attık. Yani enerjiyi çeşitlendiriyoruz ve daha da iyi olacak. Muratlı, Ermenek, gibi dev barajları tamamlayıp hizmete aldık. GAP’ı 2019’a kadar tamamlamak için çalışıyoruz. GAP’ı dünyadaki en büyük gıda merkezlerinden biri haline getireceğiz.
Terörle, kimlik siyaseti yapmak suretiyle soruyorum sizlere bu yatırımlar yapılabilir mi? 1 Kasım bunun değerlendirileceği gündür, bunu hatırlatmak istiyorum. Görevimizin ne kadar ağır olduğunu bilmemiz lazım, daha çok koşmamız lazım.”