SAĞLIK: Ellerinizi nasıl yıkıyorsunuz?

Lavaboya gittikten sonra ellerinizi yıkadınız ve muhtemelen ellerinizin temizlendiğini düşündünüz ancak sandığınız gibi temiz olmadığını görünce siz de çok şaşıracaksınız. Ellerinizin yeterince temiz olması için ise yapmanız gereken doğru el yıkama yöntemi.
Ellerin ne kadar temiz olduğuna dair yapılan bir test sırasında tipik el yıkama işlemi yapıldıktan sonra UV kamerası ile inceleniyor. Temiz olduğunu düşündüğünüz elleriniz UV kamerasına yansıyan fotoğraflara bakıldığına hala kirli ve yeterince temizlenmediğini gösteriyor.
Acele durumlarda hepimizin yaptığı şey ellerimizi sabunlamadan, musluğun altında durulayıp çıkmak. Ancak üç saniye musluğun altında ellerin sadece durulanması kamera altında incelendiğinde bol miktarda bakteri olduğunu gösteriyor. Parmak kenarlarına ve tırnak etlerine yerleşen bakteriler hızlıca yıkamanın yeterli olmadığını gösteriyor. Özellikle tuvaletten sonra sabun kullanarak yıkamak gerekiyor.
6 saniye sabun olmadan yıkama
Yapılan araştırmalara göre insanların ellerini yıkamak için harcadığı ortalama süre 6 saniye. Ancak bu sürede bakterilerden kurtulmak için yeterince uzun bir zaman değil. Uzmanlar bu sürenin en az 15 saniye olması gerektiğini söylüyor.
Uluslararası Sağlık Servisi’nin tavsiyelerine göre ellerinizin tüm alanlarının temiz olduğundan emin olmak için ellerinizi ovuşturarak, parkmak araları ile tırnak etlerini de yıkamak gerekiyor. Ellerinizi ıslak bırakmak da bakterilerin hızla yayılmasını sağlayacağı için iyice kurulmak gerekiyor. Tabii havlu yerine daha hijyenik olacağı için havlu peçeteler yardımı ile.
Sabun bakterileri yok ediyor ancak öldürmüyor. Bu yüzden ellerinizdeki bakterileri öldürmek için antibakteriyel özellikteki sabunları kullanmak gerekiyor. Antibakteriyel sabun eşliğinde ellerinizi yıkarken avuç içleriniz, parmak uçlarınızı, tırnak etlerinizi de yıkamak gerekiyor.
6saniyesabunlu6 saniye sabun ile yıkama
Michigan State Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre sadece %5’lik bir dilim ellerini 15 saniye boyunca yıkıyor. Görüldüğü gibi 15 saniye yıkama ile 6 saniye yıkama arasında çok daha fazla temiz alan dikkat çekiyor. Bu yüzden ellerinizi en az 15 saniye sabun ile yıkamanız gerekiyor.
Ellerinizi bakterilerden temizlemek için ortalama 15 ile 30 saniye arasında yıkamak gerekiyor. Ortalama 30 saniye yıkadığınızda ellerinizde daha fazla temiz ve beyaz alan meydana geliyor. Bu yüzden tam anlamıyla ellerinizi bakterilerden temizlenmese de yine de en iyi sonucu almak için sabun ile yaklaşık 30 saniye kadar yıkamak gerekiyor.