SİYASET: ‘Bir isme çok yaklaşıldı’

Başbakan Ahmet Davutoğlu, barış mitinginin kana bulanmasıyla ilgili olarak IŞİD’in öncelikli olarak araştırıldığını açıkladı. IŞİD ve PKK’nın “ölümsüzler” adı verilen timlerinin eylem hazırlığında olduğunu kaydeden Davutoğlu, “Bir örgütün elemanı bir başka amaçla kullanılabilir. Bir isme çok yaklaşıldı. DNA testleri yapılıyor” dedi.
Davutoğlu, dün NTV’de gündeme ilişkin değerlendirmeler yaptı:
DEAŞ BİRİNCİ ÖNCELİK: Üç örgütte bizim için anında potansiyel bir suç odağı olarak görülüyor ve en büyük, ilk andan itibaren olayın oluş yöntemi ve baktığımızda genel trendine DEAŞ’ı birinci öncelik olarak aldık ve araştırılıyor. DNA testleri yapılıyor. Bir taraftan da bir dönemdir dediğim gibi kendilerine, ‘ölümsüzler’ adı verilen birtakım timlerin PKK tarafından böyle eylemleri yapmak üzere Türkiye’ye gönderildiğini, bunların bazılarının takip edildiğini biliyoruz.
ÖRGÜTE İŞARET EDEN İSME ULAŞILDI: Bu örgütler birbirleriyle ayrı örgütler gibi görünmekle birlikte, başka bir odak tarafından herhangi bir örgütün bir elemanı, bir başka amaçla kullanılabilir. Bir isme çok yaklaşıldı. Bir örgüte de işaret ediyor. Birçok şeyi emniyet sundu. Onları detaylı olarak biliyoruz, nasıl olduğunu, olayın seyri bağlamında.
FAİLİ MEÇHUL YOK: (Diyarbakır ve Suruç’taki patlamalarla arka planlarının ortaya çıkarılamadığı eleştirileri) Arka planındaki odaklar itibarıyla bakıldığında ya DEAŞ’tır ya PKK’dır. Teknik takiple yakalanıyorsa terörist, takipten kaçmak için 3-4 ay hiçbir cihaz kullanmıyor. ‘Uyuyan hücre’ dediğimiz şey. Yakalamadığınız zaman kendisi dahi kimden nasıl talimat aldığını bilmiyor… Faili meçhul şekilde kalmış bir saldırı yok. Türkiye’nin istihbarat kapasitesi itibariyle herhangi bir zaafı ya da eksikliği yok.
İKİ CANLI BOMBA YAKALANDI: Gözaltına aldınız, birkaç gün sonra tekrar bu uyuyan hücreler kendilerini saklayabiliyor. IŞİD elemanı ise sakalını kesiyor, son derece farklı görünüm içine girebiliyor. 3 gün önce İstanbul’da bir canlı bomba hazırlığı içinde olan birinin yakalandığını kimse bilmiyor. Çünkü o sırada o yakalanmış, engellenmiş ve takibi yapılmış oluyor. Ankara’da da canlı bomba türü eylemin gece 04:30’ta yakalanarak durdurulduğunu kimse bilmiyor. O günden bugüne benzer onlarca eylem gerek istihbari gerek emniyet tedbirleri bağlamında engellendi.
KILIÇDAROĞLU’NA SİTEM: Mahremiyet içinde paylaştığımız konular; iki failin erkek olduğu, burada kalsın diyerek söylediğim hususlardı. Beni üzen husus; terör saldırısı ile ilişkisi olmayan pek çok konuyu orada gündeme getirmiş olmasına rağmen, ben şunu diyebilirdim; ‘bunların yeri burası değil’. Dışarıda öyle bir açıklama yaptı ki yakıştıramadım. Benim söylediklerimi benden izin almadan kamuoyu ile paylaşması da siyasi nezakete uymayan bir durum.
TECRÜBELİ: (Altınok’un istifa edip etmeyeceği) Altınok terörle mücadelede en tecrübeli bürokratlardan birisi. Bu iki bakan, siyasi kimlikli değil. ‘Bu bir Ak Parti hükümetidir, bu bakanların hepsi Ak Partilidir’ gibi algı var. CHP, MHP, HDP’nin de olması gereken bir hükümet. Onların burada olmaları gerekirken olmamalarının sorumluluğunu tartışmıyorlar.
BİLİNÇLİ YAPILDI: (Şırnak’ta terörist cenazesinin sürüklenmesi) Gereğinin hemen yapılması talimatını verdik. İki görevli bu videoyu çektiği, bu davranışı sergilediği için görevinden alındı. Bilinçli şekilde yapıldığı yönünde bazı bilgiler var. Tunceli’de 5-6 teröristin cenazesi, silahlı kuvvetlerimiz tarafından helikopterlerle morga getirildi, ailelerine teslim edildi. Oraya bir yere gömülsün’ denilebilirdi. Dikkatli davranılıyor.
DÖRTLÜ ARZU EDERDİM: (HDP ile görüşecek mi?) 1 Ekim’de görüştüm, 6 Ekim’de halkı sokağa döktü… Samimiyetle söylüyorum, ben dörtlü bir konuşmayı çok arzu ederdim, dördümüz oturup konuşmayı. Böyle günlerde bir araya gelmeyeceksek, ne zaman geleceğiz?
KREDİYİ KÖTÜ KULLANDI: (ABD ve Rusya’nın PYD tutumu) Kobani olayları esnasında PYD’ye tanınan krediyi PYD kötü kullanmıştır. Rusya’nın PYD’ye olan desteği yeni değil. Suriye krizinin Türkiye-Rusya krizine dönüşmesini arzu etmeyiz. Rusya’nın tek kalemi neredeyse ekonomisinin en önemli kalemi enerjidir. Gerilimden herkes zararlı çıkar.
Başbakan Davutoğlu, sebepsiz yere birinin alınıp tutulamayacağını, bunun hukuki bir süreci olduğunu belirterek, “Türkiye’de intihar eylemi yapabilecek kişilerin belli bir listesi, şeyi dahi var. Takip ediyorsunuz ama bunun öyle bir eylemi gerçekleştirme anına kadar hukuk devleti olarak onu DHKP-C bağlamında birçok şey isimler, biliyorsunuz daha önceki bazı eylemciler, önceden de biliniyordu. Şey yaptığınızda bu sefer başka bir protestoyla karşılaşıyorsunuz. Dolayısıyla çok dikkatli, titiz yürütülmesi gereken bir mücadele, demokratik hak ve özgürlüklerden feragat etmeden yürütülmesi gereken bir mücadele” dedi.