SAĞLIK: Vücut şef gibi…

Kadınlarda daha sık rastlanan tiroid hastalığı özellikle mevsim geçişlerinden çok etkileniyor. Özellikle ilkbahar ve sonbaharda ortaya çıkan hastalığın ortaya çıkış sebebi aşırı kilo, genetik faktörler ve radyasyon olabiliyor.

Vücudumuzun orkestra şefi olan tiroid bezini korumak için uyarılarda bulunan Central Hospital’den Dahiliye Uzmanı Doktor Salim Bereket, süt, yumurta, yeşil sebzeler ve balık tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Bereket, ani değişen hava sıcaklıklarının vücut dengesi üzerinde bir çok etkisi bulunduğunu, bağışıklık sisteminin bu geçişlerden önemli oranda etkilendiğini belirtti ve hastalığın Türkiye’de en ciddi sağlık problemleri arasında yer aldığını ifade etti.

İyot eksikliğine bağlı tiroid hastalıklarının her gün artış kaydettiğini ve farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabildiğini kaydeden Bereket, aşırı kilolu olma, genetik ya da aşırı radyasyona maruz kalma gibi faktörlerin hastalığın nedeni olarak bilindiğini anlattı.

Bereket, “Vücut, aniden değişen neme ve ısı farklılıklarına hemen uyum sağlayamaz. Bu sebeple de strese girerek savunma sistemi zayıflayabilir. Mevsim geçişlerinde en fazla bağışıklık sisteminde sorunlar yaşanır. Bağışıklık sisteminde meydana gelen değişimler de tiroid hastalıklarına yol açabilir. Özellikle bağışıklık sistemi normal düzeninden çıkar ve bu durum da tiroid bezinde ciddi hasarlara yol açabilir.