GÜNDEM: 8-9 mm’lik bilyeler…

Ankara Adli Tıp Kurumu’na getirilen bazı cesetlerin tanınmayacak halde olduğu anlaşıldı. Otopsi işlemi sabaha kadar sürdü. Otopsi işlemlerine Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran’ın da aralarında bulunduğu üç avukat
ile Türk Tabipler Birliği’nden üç adli tabip de eşlik etti. Canduran, otopside karşılaştıklarını şöyle anlattı:

“Yoğun bir şarapnel yaralanması neticesi ölümler. Bu şarapnel parçalarının içinde bir de bilyeler var. Vücutlarda bilye yaralanmaları var. Kurşun gibi bilyeler bütün vücuda girmiş. 8-9 mm dedikleri bilyeler. Öldürücü. Çok büyük hasarlar vardı. Bazı cesetler tanınmaz haldeydi. Hastanelerden sürekli cenazeler geliyordu. Akşam otopsileri yapılıp kimlikleri belirlenenlerin aileleri çağrılıp teşhis yaptırıldı. Tespitleri tamamlanan cenazeleri sahiplerine verdiler. Alamayacak durumda olanların cenazelerini ise morga kaldırdılar.

‘Özellikle seçildi’

Adli tabipler sekiz cesedin tanınmaz vaziyette olduğunu, ancak DNA testi ile kim olduklarının belirlenebileceğini söyledi. Bunlardan ikisinin teröristlere ait olma ihtimali olduğu belirttiler. Çünkü anlatılan kadarıyla vücutları ikiye bölünmüş iki ceset varmış. Bu cesetlerin teröristlere ait olma ihtimalinin yüksek olduğunu söylediler. Hastanelerde farkedilip kendilerine bilgi verildiğini söylediler. Ölümlerin
tamamı şarapnel çarpması sonucu kan kaybına bağlı.

Özellikle can kaybının artırılması için seçilmiş bir yer. Seçilmiş bir saat. Çünkü 10.00’da Ankara dışından bir tren gelmiş. 10.04’te patlama oluyor. Özellikle o saat belirlenmiş, trenden çıkanların da etkilenmesi için. İki bombanın birbirine aksi yönde patlatılması da önemli. Çünkü bomba patladığı yerin aksi yönünden insanlar kaçtı.
Bir de karşı yönde patlatırsanız can kaybı daha fazla olacaktır.

Bu vahşiliği düşünmek için insan olmamak lazım. Amaç burada ölü sayısının vahşice çok yüksek sayıya tırmandırılması ve topluma inanılmaz bir korku verilmesi talebiydi. Canlı bombalar olması korkusuyla nitekim Ankara hayalet şehir haline geldi. Bir de avukat arkadaşımızı yitirdik. Uygar Coşkun. Ankara Barosu olarak tüm süreci takip edeceğiz. Ailelerin yanında olacağız.”