SAĞLIK: Peynir tebliğinin önemi

“Peynir tebliği birçok hastalığın önüne geçecek” Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip Ekuklu, 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek “Peynir Tebliği”nin öngördüğü yeniliklere ilişkin, “Peynirin ambalajının içerisinde ne olduğu yazacak. Bunu bilinçli olarak alacaksınız. Yağlı, az yağsız, tuzlu, az tuzlu şekilde çeşitlendirme gelecek. Bu uygulama ile birçok hastalığın önüne geçilmiş olacak, Türkiye’de çokça görülen brusella hastalığına yakalanma oranı düşecek” dedi.
Ekuklu, yeni tebliğe ilişkin medyada sadece ambalaj konusunun konuşulduğunu anımsattı. Peynirle ilgili yeni düzenlemeleri içeren tebliğde insan hayatını ilgilendiren birçok ayrıntı olduğunu, çağdaş ülkelerde gıda maddelerinin açıkta satılmadığını ifade eden Ekuklu, “Gıda konusunda ciddi, uluslararası standartlar vardır. Bu standartlarda üretim yapıldığında maliyetlerin de yükselebildiğini biliyoruz. Dolayısıyla son derece uygun, gerekli ancak geç kalınmış bir uygulamadır peynir tebliği” diye konuştu. Ekuklu, “peynirin artık tadına bakılmayacağı” tartışmasını da şu sözlerle değerlendirdi:
“Toplum daha çok ‘almak istediğimiz peynirin tadına bakmak isteriz, aldığımız poşetli ürünün içerisinden ne çıkacak bilemeyiz’ diyecektir. Tabii bu konuda da haklılık payı vardır ancak konuştuğumuz konu gıdaysa şayet bunda birtakım standartların olması gerekir. Peynirin açıkta satılması kabul edilemez. Sağlığın yanında lezzet ve tadım kısmı sadece bir teferruattır. Gıda maddesinin açıkta satılması çok büyük riskler taşıyor. Bu kadar yaygın bir toplumda hemen hemen her semt pazarında satılan gıda maddesini bu tür standartlar koymadan kontrol edemezsiniz. Gıda maddeleriyle bulaşan sağlık sorunları çok büyük kitleleri ilgilendirebiliyor. Böyle bir kontrol kaçınılmaz olarak yapılmalıdır.”