EKONOMİ: Nakit para tükendi

Okulların açılışına denk gelen Kurban Bayramı nedeniyle okul harcamaları ertelendiği söylense de vatandaşların nakit birikimiyle kurban kestiğini belirten perakendeciler bu nedenle geçen yıla göre okul sezonunun sönük geçtiğini belirtiyor. Ucuz okul alışverişinin adresi olarak görülen Mahmutpaşa’da okul sezonu alışverişlerinde geçen yıla göre yüzde 30 gerileme oldu. Kurban kestiği için çocuğunun önlüğünü, formasını nakit alamayan vatandaşlar organize perakendeye yöneldi. Alışverişlerin yüzde 90’uı taksitle yapıldı. Kurşun kaleme deftere bile taksit yapıldı.

Nakit para bayramda tükendi

Tatil, bayram ziyaretleri, kurban derken elindeki nakit parayı bayram boyunca tüketen vatandaşlardan gelen taksit talebi Mahmutpaşa esnafını da isyan ettirdi. Mahmutpaşa Esnaf ve İş adamları Derneği Müdürü Zafer Ekelik, bölge esnafının bu yıl ciddi oranda zarar ettiğine dikkat çekti.

Yüzde 30 düşüş yaşandı

Esnafın toplam yıllık satışının yaklaşık yüzde 30’unu eylül ayında gerçekleştirdiğini belirten Mahmutpaşa Esnaf ve İş adamları Derneği Müdürü Ekelik, bu yıl bayram dolayısıyla okul alışverişinde yüzde 30 düşüş yaşandığını söyledi.

Satışların %90’ı taksitle

BİRLEŞMİŞ Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sami Kariyo, geçmiş yıllara göre zayıf olmasına karşın bayram ve okul döneminde organize perakende sektöründe yüzde 15’lik bir hareketlilik yaşandığını söyledi. Kariyo, satışların yüzde 90’ı kadarının ise kredi kartına taksitle gerçekleştirildiğini söyledi.

Bayram harçlığıyla çanta defter

18 milyon öğrencinin talebini bekleyen kırtasiyecilerde de durum pek farklı değil. Okul kırtasiyesi satan perakendecilerin yıllık iş hacminin yüzde 80’ini okulların açılış dönemi olan eylül aylarında gerçekleştirdiklerini açıklayan Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) Başkanı Vecdet Şendil, “Okul açılışı bayrama denk geldiği için kırtasiyeciler bayramda açık kaldılar. Bu sezon kartla çekim ve ya taksit yapan işletmelerin tercih edildiğini duyuyoruz” dedi. Şendil, çocukların bayram harçlıklarını da okul ihtiyaçlarını karşılamak için kullandıklarını belirtti.