AKTÜEL: Bakım aylığı alanlar artıyor

Bakım aylığı alanlar 470 bin kişiye ulaştı Engelli ya da çok yaşlı olduğu için bakıma muhtaç kişilerle aynı çatı altında yaşayanlara verilen evde bakım aylığı geçen yıl 4 milyar lirayı buldu. Engelli bakım aylığı alanların sayısı da Eylül 2015 itibarıyla 470 bin kişiye ulaştı.

Sosyal devlet ilkesinin gereklerinden biri olan engelliler için evde bakım aylığına ilgi son yıllarda hızla artarak geçen yıl 450 bin kişiye ulaştı. Engelli ya da çok yaşlı olduğu için bakıma muhtaç kişilerle aynı çatı altında yaşayanlara verilen evde bakım aylığı geçen yıl 4 milyar lirayı buldu. Türkiye’de söz konusu hak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çatısı altında sunuluyor. Evde bakım aylığı, bakanlığın desteklediği 3 evde bakım hizmetinden biri. Evde bakım hizmeti, kamunun doğrudan rehabilitasyon merkezleri kanalıyla yerine getirdiği hizmet, özel bakım merkezleri tarafından ücreti bakanlık tarafından karşılanan hizmet ve son olarak da evde bakıma muhtaç engellilerin bakımını üstlenen kişilere verilen evde bakım aylığından oluşuyor. Peki evde bakım aylığı hangi şartlarda, ne kadar ve hangi süreyle alınabiliyor?

YAŞLI DA RAPORA BAĞLI

Evde bakım aylığı alınabilmesi için tam teşekküllü bir hastanenin sağlık kurulu raporu gerekiyor. Bu raporda özürlülük ölçütü olarak yüzde 50 ve üzerinde engel oranının tespit edilmiş olması bekleniyor. Raporda ‘ağır engelli’ bölümüne ‘evet’ yazılmış olması da isteniyor.

Ancak küçük çocuklar zaten bakıma muhtaç oldukları için yaşıtlarına göre gerilik ileride ortaya çıkacağından bu rapor süresiz değil 1 veya 2 senelik sürelerle veriliyor. Ayrıca bakıma muhtaçlık tanımı da önemli. Fiziksel bir uzuv eksikliği ya da görme engellilik gibi bir fiziksel problemin dışında Alzeheimer hastaları gibi yeme, içme, tuvalet, banyo ve diğer her türlü ihtiyaçlarını tek başına yerine getirmekte zorlanan ya da hiç yerine getiremeyenler de bakıma muhtaç olarak yine raporla yüzde 50 oranına göre tespit edilirse evde bakım ücreti alınabiliyor.

AKRABA VE EŞLER KAPSAMDA

Evde bakım aylığı bakıma muhtaç kişinin birinci derece yakınları ve onların eşlerine verilebiliyor. Yani engellinin eşi, çocukları ile çocuklarının eşleri, ana ve babası ile bunların ana ve babası, torunları ile torunlarının eşleri, kardeşleri ile kardeşlerinin eşleri, kardeşlerinin çocukları ile kardeş çocuklarının eşleri, eşinin ana ve babası, eşinin kardeşleri, eşinin kardeşlerinin eşleri ile çocukları, amcaları ve amcalarının eşleri, amca çocukları ile bunların eşleri, halaları ile halalarının eşleri, hala çocukları ile bunların eşleri, dayıları ve dayılarının eşleri, dayı çocukları ile bunların eşleri, teyzeleri ve teyzelerinin eşleri, teyze çocukları ile bunların eşleri bakımı üstlenirse veriliyor.