TEKNOLOJİ: Eskilerinizi dijitalleştirmek…

Analog kayıtlarınızla çoğu zaman yolunuz kesişir; özellikle de evinizden taşınırken. Baskı fotoğraflar, slaytlar, VHS filmler, disketler ve kasetler… Sorun şu ki bu analog kayıtlar çok fazla yer kaplıyor ve gün geçtikçe de kalitelerini kaybediyorlar. Ancak onları çöpe atmak da içinizden gelmiyor… Çözüm basit! Bu medyaları rafa kaldırmak yerine analog hazinenizi dijital çağa taşıyabilirsiniz. Böylelikle kişisel anılarınızın önemli bir kısmını daha küçük bir alanda saklayabilir ve sonraki nesillere aktarabilirsiniz. Bonus olarak da, dijitalleştirme sayesinde eski hazinelerinize yeni ışıltılar ekleyebilirsiniz.

Dijitalleştirme işlemlerine başlamadan önce, hangi analog verilerinizin sizin için önemli olduğunu, hangilerini dijital kayıt altına alıp almayacağınızı belirlemek, işinizi yarı yarıya kolaylaştıracaktır. Bilgisayarınıza kaç parça medya ve hangi biçimleri aktaracağınız gibi birçok eleme yöntemi var.

Kaç tane basılı fotoğraf, slayt ve negatifi korumak istediğinize bağlı olarak farklı yaklaşımlar geliştirebilirsiniz. Basılı fotoğrafları çok fonksiyonlu yazıcılarda yer alan klasik tarayıcılarla kolaylıkla dijitalleştirebilirsiniz. Cihazlarda yer alan yazılımlar sayesinde gerekli ayarlamaları, kırpmaları birden fazla yüklenen fotoğraflarda ayrı ayrı gerçekleştirebilir ve böylelikle zamandan hayli tasarruf edebilirsiniz. Bu işlem için kayıpları en aza indiren TIFF biçimini tavsiye ediyoruz.

Baskı fotoğraflar için tavsiye edilen çözünürlük 300 dpi. Baskınızı 400 ila 600 dpi arasında taradığınız takdirde, veri bilgisini genişletmiş oluyorsunuz. Slaytlar ve negatifler (küçük görseller için) nispeten daha yüksek çözünürlük gerektiriyor. Her görsel için 10 milyon civarında piksel elde edebilmek için en az 2.800 dpi çözünürlüğe ihtiyacınız var.

Eğer fotoğraflar profesyonel fotoğraf makineleriyle ve lenslerle çekilmişse 4.000 dpi çözünürlüğü tercih edebilir, böylelikle tarayıcının 20 milyon piksel okumasını sağlayabilirsiniz. Klasik tarayıcılardaki transparan birim sayesinde çoklu slaytlar ya da negatif şeritler tek parça halinde okunabiliyor. Bir başka seçenekse slayt fotoğraflarınızın fotoğrafını dijital kameralarınızla çekmek. Eğer az sayıda fotoğrafınız varsa bu yöntemi kullanabilirsiniz. Ancak slaytlardan en iyi verimi slayt tarayıcılarıyla alabileceğiniz de bir gerçek.

Tarama yazılımları genellikle temel düzeltme özelliklerini kullanır ve böylelikle toz ya da çiziklerden fotoğrafınızı mümkün olduğunca arındırabilirsiniz. Diğer taraftan parlaklık, kontrast ve renk düzeltme de tarayıcı yazılımlarıyla baskı fotoğraflara yapabileceğiniz diğer müdahaleler arasında yer alıyor. İmajda mümkün olduğunca az veri kaybı yaşamak için bu yazılım özelliklerinden mümkün olduğunca çok yararlanmanızı tavsiye ediyoruz.

Diğer taraftan bu fotoğrafları sabit diskinize kaydettikten sonra uygun bir imaj düzenleme yazılımıyla daha gelişmiş rötuşlar ve efektler kullanabilirsiniz. Bu tarz rötuşlar için ilk akla gelen ve en başarılı yazılım tabii ki Photoshop. Diğer taraftan açık kaynak kodlu Gimp ya da Magix Photo Designer da tercih edilebilecek fotoğraf düzenleme yazılımları arasında yer alıyor.

Elbette fotoğrafları tek tek standart işlemler için düzenlemek hayli vakit alıcı. Bunun için Photoshop’ta action’lar hazırlayıp; renk, parlaklık, kontrast için bu action’ları hızlıca uygulayabilirsiniz. Ne var ki efektler, eğriler ve maskeler kullanmanız gerektiğinde masa başında biraz vakit harcamanız gerekiyor.