Yeniden seçimde siyasi açmaz sürecek

Türkiye’nin son 15 yılı ‘yeniden seçim’ diyor” şeklinde sonuca varan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin’in kitabında yer alan görüşlere yer verdik. Toplumun dengelerini inceleyen Alkin, Türkiye gibi toplumlarda koalisyonların başarılı olamayacağını belirtiyor. Erken seçimden çıkacak sonuçların ise aynı olacağını belirten Alkin “Cumhurbaşkanı AK parti tek başına iktidar olana kadar yeniden, yeniden diyerek Türkiye’yi büyük sıkıntılara sokacağını söylüyor. Önümüzdeki günlerde zor günler yaşanacaktır. Bakalım Prof. Dr. Emre Alkin neler diyor?
YENİDEN ÇEMİ 7 HAZIRAN’IN
AYNI OLACAK
İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin’in, Yalın Alpay ile beraber yazdığı ‘Paylaşmasak Olmazdı’ kitabı, Türkiye’nin son 15 yılına ayna tutuyor. Prof. Dr. Emre Alkin, 7 Haziran seçimleri sonrasında oluşan tabloyu ve koalisyon tartışmalarını değerlendirdi. Türkiye gibi toplumlarda koalisyonların başarılı olamayacağını belirten Alkin, yeniden seçimde 7 Haziran seçimlerine yakın bir sonuç elde edileceğini belirten Emre Alkin, yaşanan siyasi açmazın ortadan kalkması için seçim barajının düşürülmesi gerektiğini söyledi.
“BARAJ KALKMADIĞI MÜDDETÇE…”
Seçim barajının olduğu yerde hiçbir koalisyonun başarılı olamayacağını söyleyen Alkin, “Seçimler vatandaşın görüşünü direkt olarak yansıtmıyor. 7 Haziran’da da iktidar partisinin anayasal çoğunluğa ulaşamaması için parlamentoya dördüncü partiyi sokmak istediler. Ama seçim barajı olursa koalisyon başarısız ilan edilir. Çünkü vatandaşın görüşünü yansıtmayan ve sadece parlamentoya girebilecek diye oy alan iki partinin yaptığı koalisyondan bir sonuç çıkmaz” diye konuştu.
KOALİSYON, BİZE GÖRE DEĞİL
Emre Alkin, şu görüşleri yer verdi: “Koalisyon kurulsa bile ömrünün 6-7 ay olacağını düşünüyorum. Çünkü bakanlıklar, düzenleyici otoriterlerin yönetimleri ve kritik noktalardaki yerler paylaşılmalı ama bu yerleri kimse birbirine vermek istemeyecek. Dolayısıyla ansiklopedi kadar büyük bir koalisyon protokolü olacak ve ona da kimse riayet etmeyecek. Bunların hepsini geçmişte gördük. Ayrıca geride AK Parti iktidarının çalışma anlayışı oturmuş durumda ve onu toptan yok etmek imkansız. Bu nedenle koalisyon kurulamazsa seçim üstüne seçim olur. Zaten Cumhurbaşkanı ‘yeniden seçim’ diyordu.”
“BÜTÜN MİLLETİN İKTİDARI OLDUĞUNU UNUTUYORLAR”
7 Haziran sonrasında yaşanan kaos tablosunu da değerlendiren Emre Alkin, “Seçimden önce de Gezi Parkı ve Gazi Mahallesi olayları gibi kaoslar vardı. Bu olaylar iktidara bakmıyor. İktidar varken de özellikle adalet, eğitim, spor başta olmak üzere ve birçok konuda soru işaretleri vardı.
Bu durum; Cumhurbaşkanı’nın, 21. yüzyılda Türkiye’nin üzerine düşen vazifeyi yapmak için liyakatli bir ekip kurmak konusunda ne kadar zorlandığına başka bir örnek. Aslında Cumhurbaşkanı, farklı düşüncelerdeki insanları da etrafına toplamış olsaydı belki buralara kadar gelmeyecektik. Ama bütün siyasi partiler aynı hatayı yapıyor. İktidar olduktan sonra bütün milletin iktidarı olduklarını unutuyorlar ve sadece kendi görüşlerine yakın insanlarla çalışmayı doğru görüyorlar” dedi.
“SONUÇ DEĞİŞMEZ”
Seçmenin oy verme davranışının Türkiye’de kaos olduğu düşüncesinden hareketle değişmeyeceğini belirten Alkin, “Olası bir seçimde AK Parti, belki ucu ucuna iktidar olur ama hem anayasal hem de meclisteki çoğunluğu kolayca sağlayamaz. Bir kere bu yola girildi. Türk milleti enteresandır. Bir kere şampiyonun yenildiğini görürse bir kere daha yenebilir miyim diye düşünmeye başlar. AK Parti ilk defa iktidar olamadı ve seçmen bunun üzerine gidecektir. Genelde sağ partiler, tek başına iktidarı arzularken sol partiler için koalisyonlar daha olasıdır. AK Parti, tek başına iktidar olmak isterken CHP, koalisyonla da yürüyeceğine inanıyor. Şu anda siyasi bir açmazdayız. Herkes için en faydalısı seçim barajının yüzde 5 dolaylarına inmesi olacak. Çünkü baraj durduğu sürece; tek parti iktidarının da, koalisyonun da fayda sağlayacağına inanmıyorum.”