DÜNYA: Dünyanın en tehlikeli beş yolu

Dağlardaki dar geçitlerden geçen, uçsuz bucaksız bozkırlarda sonsuzluğa uzayan, çölleri aşan bu beş yol dünyanın en riskli yolları arasında sayılıyor.
Karakurum Otoyolu: Pakistan ve Çin
Ünlü İpek Yolu’nun bir bölümünü oluşturan ve yüzyıllardır kullanılan bir ticaret yolu olan Karakurum, dünyanın en yüksek irtifalı uluslararası asfalt yoludur. 1200 km uzunluğundaki bu yol Karakurum Dağları’ndan geçerek Pakistan’ın Abbottabad bölgesinden Çin’in Kaşgar bölgesine kadar uzanır. Bu yol dünyanın en güzel dağ manzaralarını barındırdığı gibi dağcılara ulaşılması güç yerlerde tırmanma olanağı da sağlar.
Canning Stock Route: Avustralya
Avustralya’nın batısından kuzey doğusuna uzanan ve ıssız kızıl bozkırlardan geçen bu tarihi yoldan gitmek günümüz kaşiflerinin hayallerinden biridir. Wiluna ve Hall’s Creek şehirleri arasında uzayan 1820 km’lik bu yol 20. yüzyıl başlarında sığır ticareti amacıyla yapılmış. Yol boyunca bu toprakların yerlisi olan aborjinlerin onbinlerce yıl önce kayalara yapmış oldukları resimleri de görmek mümkün.
Ölüm Yolu: Bolivya
Bu yola boşuna Ölüm Yolu denmiyor. Dünyanın en yüksek başkenti La Paz ile yağmur ormanları içinde yer alan Yungas bölgesi arasında inşa edilmiş 80 km’lik bu yol keskin virajlar ve derin uçurumlarla dolu. Trafik kazalarını önlemek için Bolivya hükümetinin 2007’de yaptığı yeni yol çalışmalarıyla eski yolun bir kısmı iptal edilmiş oldu. Buna rağmen eski yol hala çok sayıda turist çekiyor.
Manali-Leh Otoyolu: Hindistan
Karlı dağlar ve yüksek ovalardan geçerek Himachal Pradesh ile Ladakh bölgeleri arasında uzanan bu rüzgarlı yol 490 km uzunlukta. Hindistan’ın en güzel yollarından biri olarak görülüyor. Dereler ve buzullar eşliğinde dağlardan inip çıkan ve dar geçitlerden geçen bu yol kimi zaman dudak uçuklatıyor, kimi zaman da en güzel manzara ziyafeti sunuyor.
Trans-Sahra Otoyolu: Cezayir, Nijer ve Nijerya
Bu yol tam bir çöl macerası. Üç ülkeden geçerek Afrika’nın kuzeyinde Akdeniz’den batıda Atlantik Okyanusu’na uzayan bu yol 4500 km. Zor çevre koşullarına ve bazı bölgelerinde güvenlik riskine rağmen maceraperestler Sahra çölünü görmek için bu yolculuğu göze alıyor.