AKTÜEL: 2 yıl sonra 94 kişiye Gezi davası

İzmir’de, Gezi direnişine destek vermek için 1 Haziran 2013’te eylem yapan 94 kişi hakkında 2 yıl sonra dava açıldı. Sanıklar 2 ile 6’şar yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak. İstanbul Taksim’deki Gezi Parkı eylemlerine destek vermek için 1 Haziran 2013 tarihinde, İzmir’de gösterilere katıldıkları iddiasıyla 94 kişi hakkında, 2 yıl sonra, 6’şar yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Davanın dün görülen ilk duruşmasına, tutuksuz yargılanan 94 sanık ile gönüllü avukatlar katıldı. Sanıklar, suçlamaları kabul etmeyip, “Demokratik haklarımızı kullandık” dedi.
1 Haziran 2013’te, İstanbul’daki Haziran Direnişine destek vermek amacıyla sosyal medya üzerinden yapılan çağrıların ardından, İzmir’deki Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü önünde toplanan, bazı dernek, siyasi parti, sendika ve platformların üyeleri, sloganlar eşliğinde yürüyerek Alsancak Vapur İskelesi önünde toplanan ve diğer gruba katıldı. Buradaki kalabalık yaklaşık 10 bin kişiyi buldu. Topluluk, Gündoğdu Meydanı’ndan Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Bu sırada kalabalık Plevne Bulvarı’nı trafiğe kapattı, ardından Gezi Parkı eylemlerine destek veren, hükümeti istifaya çağıran sloganlar eşliğinde Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ne yüründü. İlerleyen saatlerde çıkan olaylar sebebiyle polis, çoğunluğu öğrenci 94 kişiyi gözaltına aldı. İşlemlerin ardından adliyeye sevk edilen sanıklar tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

6 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ
Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Cevdet Aydemir, 94 sanık hakkında, olayın üzerinden 2 yıl geçtikten sonra ‘2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet, görevli memura görevini yaptırmamak için zincirleme şekilde direnme’ suçlardından 2 ile 6’şar yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açtı.
Dün yapılan duruşmaya tutuksuz yargılanan 94 sanık ile gönüllü avukatlar katıldı. İzmir Barosu da davaya müdahil olmak için dilekçe verdi. Duruşmaya bugün de devam edilecek.