AKTÜEL: Soruşturma tamamlandı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen Tahşiyeciler Grubuna yönelik “kumpas soruşturması” tamamlandı. Şüphelilerden Fethullah Gülen’in 19 yıldan 34 yıla kadar hapsi istendi.
Başsavcılığa sunulan iddianamede Gülen’in “silahlı örgüt kurmak veya yönetmek” suçundan 15 ile 22,5 yıl, “resmi belgede sahtecilik”ten 3 ile 7,5 yıl ve “iftira” suçundan da 1 ile 4 yıl hapisle cezalandırılması talep edildi.
Gülen Cemaati lideri iddianamede bir numaralı şüpheli olarak yer aldı.
iddianamede ayrıca Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski emniyet müdürleri Tufan Ergüder, Ali Fuat Yılmazer, Yurt Atayün, Ömer Köse ve Mutlu Ekizoğlu’nun da aralarında bulunduğu diğer 32 şüphelinin “silahlı örgüte üye olmak”, “resmi belgede sahtecilik” ve “iftira” suçlarından 11,5 ile 26 yıl 6’şar ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırılması talep edildi.
Hazırlanan ve başsavcılığın onayına sunulan iddianamede, 64 kişi mağdur ve müşteki olarak bulunuyor.

Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı ile bazı şüpheliler hakkında yürütülen soruşturma dosyasının ise ayrıldığını ve soruşturmanın sürdürüldüğünü bildirdi.
Soruşturmanın geçmişi
Tahşiye Yayınevi’nin sahibi Mehmet Nuri Turan’ın şikayeti üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, 2014 yılında bir operasyon düzenledi.
2009’da ”Tahşiyeciler” grubuna yönelik düzenlenen operasyonda, “suç ve delil uydurdukları”, “şüphelilere kumpas kurdukları” iddia edilen 31 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.
Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, gazeteci Nuh Gönültaş, “Sungurlar” dizisinin yapımcısı Salih Asan, “Sungurlar” dizisinin yönetmeni Engin Koç, “Tek Türkiye” dizisinin senaristi Ali Kara ve eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Tufan Ergüder’in de aralarında bulunduğu 31 kişi yakalandı, şüphelilerden Karaca’nın da aralarında yer aldığı 4 kişi tutuklandı.
Fethullah Gülen hakkında da tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.
Image copyrightdha.com.tr
Daha sonra bu soruşturma kapsamında, eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün ile dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer’in de aralarında bulunduğu 5 kişi daha tutuklandı.
Soruşturmanın ikinci dalgasında ise 17 Haziran’da İstanbul’un da arasında yer aldığı 15 ilde düzenlenen operasyonlarda 20 polis gözaltına alındı. İşlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen polislerden 4’ü tutuklandı.
Soruşturmanın üçüncü dalgasında ise “suç ve delil uydurdukları”, “kumpas kurdukları” iddia edilen 8 polis hakkında gözaltı kararı alındı. Aralarında rütbelilerin de yer aldığı polislerden 7’si yakalandı.