AKTÜEL: Kurban alırken dikkat!

Uzmanlar, kurban alımında vatandaşların kurbanları veteriner gözüyle inceleyip, her türlü sağlık problemini dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Alınacak kurbanlıkta öncelikle kulak küpelerinin olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Veteriner Hekim Sedef, “ Kurban pazarımıza hayvanlar gelmeye başladı. Vatandaşlarımız kurban alırken öncelikle hayvanın kulak küpesine, sığırlarda pasaport dediğimiz belgelerini kontrol etmeli. Koyunlarda yine aynı şekilde kayıt altında olması gerekir. Bunun dışında sağlıklı hayvan alabilmek için hayvanın genel görünüşüne bakmaları gerekiyor. Kılları mat karışık, yüksek ateşli, ağız ve burunda salya akıntısı ve memelerde pis kokulu akıntısı olan hayvanları almasınlar” dedi.

Pazara giren hayvanları kontrol edildiğini yine de vatandaşların şüpheli bir durum gördüklerinde pazarda görevli bulunan veteriner hekime müracaat etmelerini isteyen Sedef, görevlilerin hayvanı tekrar kontrolden geçireceğini kaydetti.

Kurban olacak hayvanların belirli kriterlerinin olduğunu belirten Sedef, “Koyunların bir sığırlarda iki yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Koyunlarda altı ayını doldurmuş semizse hayvan bunlarda hayvan oluyor. Sığırlar da iki yaşını doldurmuş olması gerekiyor bunu diş kontrolünden anlıyoruz. Ön iki diş halk arasında kapak atma diye tabir ettiğimiz düşmüş olması gerekiyor. Bu konuda da vatandaşlarımız bize geldiklerinde yardımcı oluyoruz.
Dini açıdan da tabiki kör, boynuzu kökünden kopmuş, kulağı kesik ve topal hayvanlar kurban olmuyor. Bu konulara da dikkat edilmesi gerekiyor. Biz sürekli buradayız pazarımızı kontrol ediyoruz. Vatandaşlarımız müracaat etiği zaman hem sağlık kontrollerini hem de diş kontörlerini yapıyoruz” diye konuştu.